Morsingboer finder fortidslevn

Thy-Mors detektorforening har gjort fund, der kan være med til at skrive Danmarkshistorie. Hidtil har man være usikker på, hvor de to konger, Gorm den Gamle og Harald Blåtand havde deres base, men de fund, detektorforeningen har gjort, kan være med til at løse den gåde.

- Det er en kæmpestor brik i puslespillet, vi kan gå videre med nu, siger Charlotta Lindholm, arkæolog ved Vejle Museerne.

Femten detektorentusiaster fra Thy-Mors Detektorforening er på billederne i gang med at afsøge et område ved Jelling.

Glæden er stor, efter fund fra vikingetiden kan være med til at løse gåden om, hvor Gorm den Gamle og Harald Blåtand huserede.

- Her i Jelling har vi set bevis på aktivitet fra Harald Blåtand i vikingetiden, siger Chris Jarvis fra Thy-Mors Detektorforening.

Vest for marken ligger byen Jelling med Gorm den Gamles gravmonument og den runesten, som Harald satte som minde for sine forældre, Gorm og Thyra. Men man ved ikke, hvor vikingerne boede i Jelling.

Et luftfoto har gjort arkæologerne interesserede i at få afsøgt et område øst for byen, hvor man ikke tidligere har fundet spor efter vikinger.

Og der var masser af held med at finde spændende ting fra vikingetiden - se selv billederne. En avanceret sikkerhedsnål og andre støberester af bronze dukkede op under eftersøgningen.

Det er måske ikke Harald Blåtands kongsgård, der har ligget her, men kombinationen af et luftfoto med spor af et vikingehus og koncentrerede vikingefund her betyder, at Harald Blåtands vikinger sandsynligvis huserede her.


Seneste nyt

fra Nordjylland