08:04

1 af 2

Morten og Peter skal til Special Olympics i USA

Morten Lind og Peter Bjarkam har to liv, der er vidt forskellige. Morten er udviklingshæmmet, mens Peter har en helt normal hverdag som studerende uden et handicap. Sammen skal de spille for Danmark til OL for udviklingshæmmede.

Morten Lind og Peter Bjarkam har to liv, der er vidt forskellige. Morten er udviklingshæmmet, mens Peter har en helt normal hverdag som studerende uden et handicap.

Peter har været fodboldtræner for Morten i mange år, men til sommer skal de sammen repræsentere Danmark ved Special Olympics.

Til Special Olympics i fodbold består halvdelen af holdet nemlig af udviklingshæmmede, mens den halvdel ikke har et handicap. Princippet hedder 'Unified', og formålet er, at handicappede skal integreres, som var det helt et normalt fodboldhold.

- Jeg glæder mig allermest til at spille sammen med Peter. Jeg havde aldrig troet, at det ville gå i opfyldelse. Det er en drengedrøm, siger Morten Lind, der er den eneste udviklingshæmmede nordjyder, der skal afsted til Los Angeles til sommer.

19-årige Morten Lind lider af atypisk autisme. Fodboldbanen er hans frirum for hverdagens mere stringente rammer.

- Jeg føler ikke, at det er handicaphold, jeg spiller på. Jeg føler, det er et rigtigt fodboldhold, siger han.

Peter Bjarkam har fuldt Mortens udvikling både på og uden for banen i løbet af de seneste fem år.

- I starten var han meget indelukket, og han bar nok præg af, at han ikke var helt lige så som de andre fodboldspillere, vi havde. Pludselig har han meget mere overskud og tager ansvar. Han har virkelig udviklet sig over de seneste to år.

Morten Lind glæder sig til at spille på samme hold som sin træner.

- Peter er en god ven og en god kammerat. Han er en slags fodboldstorebror for mig, og han har vist mig en vej, som jeg kan gå, siger Morten.

Morten Lind er én blandt over 7.000 udviklingshæmmede fra 170 nationer, som skal dyste i 25 forskellige sportsgrene i Los Angeles til sommer.

Åbningsceremonien afvikles den 25. juli.