LIGE NU:

Naboer frygter ny svinefarm

85-årige Astrid Mølbak fra Tversted forstår ikke, hvordan hendes nabo har fået lov til at opføre en svinefarm kun 100 meter fra hendes bolig.

Den tidligere Hirtshals Kommune og det tidligere amt har for længst godkendt byggeriet uden at kræve den såkaldte VVM-redegørelse, der skal sikre at alle miljøforhold bliver undersøgt. Det sker ikke, fordi svinefarmen bliver opført på en grund, hvor der tidligere har ligget et nu nedbrændt landbrug.
"Jeg frygter, at jeg ikke kan være her i fremtiden for lugten, og jeg tror, det bliver umuligt at sælge mit hus", siger Astrid Mølbak til TV2/Nord.
En anden nabo i området raser til gengæld over miljømyndighederne. Ejeren af det internationalt anerkendte Ørnereservat Frank Wenzel frygter, at en ny svinefarm vil skræmme turisterne væk fra hans velbesøgte attraktion:
"Før det første er vi slet ikke blevet hørt som naboer, og for det andet tilsidesætter man totalt de fredningsbestemmelser, der gælder for området".
Ifølge Frank Wenzel står tilladelsen til den ny svinefarm i skærende kontrast til Nordjyllands ambition om at blive et turistvækstområde. I løbet af de 30 år han har skabt sit ørnereservat, er hans naturområde på det nærmeste blevet omringet af store svinefarme:
"Jeg er selvfølgelig bekymret for, at især vores udenlandske turister vil undre sig over stanken, og det kan jeg slet ikke acceptere".
Det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen mener, at godkendelsen af den ny svinefarm er gået alt for stærkt, og derfor har han bedt Miljøminister Connie Hedegaard gå ind i sagen.
"Der er hverken taget hensyn til flora eller fauna - og så har man heller ikke sikret en ordentlig nabohøring".
Bjarne Laustsen håber, at miljøministeren vil lade sagen gå om, hvis der kan konstateres fejl i sagsbehandlingen.
Det er brødrene Anders og Jacob Ledet Jensen, der vil opføre den ny svinefarm på Skagensvej nord for Tversted. De betragter sagen som færdigbehandlet af myndighederne, og vil ikke kommentere striden med naboerne.