Fatima Orlishta kan føde sit første barn når som helst, men langsom sagsbehandling gør, at hendes mand ikke kan få indrejsetilladelse fra Kosovo, så han kan være med til fødslen. Foto: Ib William Christensen

Nægtet indrejse til fødsel

Fatima Orlishta kan føde sit første barn når som helst, men langsom sagsbehandling gør, at hendes mand ikke kan få indrejsetilladelse fra Kosovo, så han kan være med til fødslen.

- Det er virkelig træls både for ham og mig. Det er vores første barn, og vi skulle jo støtte hinanden.
Fatima Orlishta er sat til at føde på søndag, men Udlændingekontoret arbejder så langsomt for tiden, at barnets far ikke kan nå at få et turistvisum, så han kan være med til fødslen. Hun kom selv til Danmark fra Kosovo med sin familie for tolv år siden. i 2006 blev hun gift med landsmanden, Besim Mazreko, som var i Danmark på humanitær opholdstilladelse. Parret fik dog afslag på familiesammenføring i 2009.

- De begrunder det med, at vi tilsammen har mest tilknytning til Kosovo, men jeg har jo boet her hele mit voksne liv. Jeg har en uddannelse som sosu-assistent og har fast arbejde på et plejehjem i Aalborg. Jeg er bare på barsel nu.
-
Parret har kun set hinanden i Kosovo de seneste tre år. Det har de accepteret indtil videre. Lige nu går de kun efter at få et turistvisum, så manden i det mindste kan være med til fødslen.

- Vi har sendt ansøgningen i rigtig god tid i efteråret, så vi var sikre på, at Besim kunne nå at være med, når jeg skal føde. Men de siger hver gang, at de ikke har haft tid til at se på det.

Hans Mogensen, Fatima Orlishtas advokat, har sendt adskillige rykkere til Udlændingekontoret under Justitsministeriet. Senest har han fået at vide, at sagsbehandlingen i gennemsnit varer to til tre måneder.

- Det kan godt være. Den tid er langt overskredet, men jeg tillader mig da at gå ud fra, at vi kunne komme under gennemsnitstiden for sagsbehandlingen. De har hele tiden vidst, at der var termin den 8. april.

Advokaten har i dag fået at vide, at der måske kommer en afgørelse efter påske.

- Kan vi nu tro på det. Det er det samme, vi har fået at vide hele vejen igennem.

Tv2Nord har i dag talt med Udlændingekontoret under Justitsministeriet. Herfra lyder det, at man hverken vil udtale sig om den konkrete sag eller om ventetiden generelt.