LIGE NU:

Narkoen flyder på lukkede afdelinger

Lukkede psykiatriske afdelinger landet over flyder i stoffer. Op mod halvdelen af patienterne tager stoffer, og stoffri patienter lokkes ud i misbrug.

Landets lukkede psykiatriske afdelinger er pivåbne for
narkotika. Afdelingerne svømmer i stoffer, og derfor fastholdes op mod halvdelen af de psykisk syge i et misbrug, mens de er indlagt.

Samtidig påvirkes stoffri patienter til at bruge narkotika.
Det betyder, at deres sygdom forværres, og behandlingsforløbet forlænges, fordi stofferne modvirker den behandling og den medicin, som skulle få patienterne på ret køl.

- Andelen af psykisk syge, som samtidig er misbrugende, er steget kraftigt. Den senere tid har vi haft meget større problemer med stoffer inde i afsnittet - patienter, der næsten åbenlyst ryger hash på deres stue, siger ledende overlæge Ida
Kattrup fra Aalborg Psykiatriske Hospital.

Hun understreger, at det også drejer sig om hårde stoffer som kokain, amfetamin og ecstasy.
Patienter, der tager stoffer, er mere aggressive, og det
betyder ofte angst og utryghed for de stoffri patienter.

Overlæge Ida Kattrup forklarer, at tidligere var der kun narko på afdelingen, når der en gang imellem og i korte perioder var en afhængig patient. Derfor var stofferne ude af afdelingen, når patienten blev udskrevet. Sådan er det ikke længere.

- Behandlere og personale er ikke blevet systematisk uddannet til at håndtere udfordringen. Så står man "pludselig" med et stort problem, som ikke er overstået om en uge eller to, siger hun og henviser til, at der ikke længere er stoffri perioder på hendes afdeling i Aalborg.

/ritzau/