Nga må ikke arbejde i Danmark

Hele Danmark med beskæftigelsesministeren i spidsen efterlyser arbejdskraft, men en kvindelig landbrugsmedhjælper fra Vietnam er per automatik blevet afvist af udlændingeservice.

Nga Thin Than Vu er 40 år og fra Vietnam. Hun er gift med en vietnamesisk født mand, med dansk statsborgerskab på fjerde år.

Alligevel kan kun ikke få opholds- og arbejdstilladelse. Der står ellers en arbejdsgiver og vil ansætte hende straks, som landbrugsmedhjælper på en gård nord for Hobro.

Birthe og Ole Pedersen har nemlig søgt en fast og stabil medarbejder siden april - uden held. Derfor vil de meget gerne ansætte Nga Thin Than Vu. De står helt uforstående overfor at hun ikke kan få arbejdstilladelse.

- Der er mangel på arbejdskraft på dette område. Nu har vi endelig fundet en, der har lyst og erfaringen til at passe grise. Så vil vi altså også have en ordentlig sagsbehandling fra Udlændingeservice, siger Ole Pedersen.

Det mener han nemlig ikke den 40-årige vietnameser har fået. Udlændingeservice har ikke spurgt Beskæftigelsesregionen Nordjylland om der rent faktisk er behov for arbejdskraft. Hvilket der er, ifølge Finn Torp fra Beskæftigelsesregionen. Udlændingeservice har per automatik afvist ansøgningen om arbejdstilladelse, fordi Nga Thin Than Vu er lavtuddannet.

- Det er politisk besluttet at vi ikke vil have lavt uddannet udenlandsk arbejdskraft ind i Danmark på denne facon, i hvert fald ikke fra lande uden for EU, derfor indhenter vi ikke oplysninger fra beskæftigelsesregionen, når det gælder den slags arbejdskraft, siger Morten Bo Laursen, Informationschef, Udlændingeservice.

Birthe og Ole Pedersen har nu klaget til integrationsministeret over afvisningen af Nga Thin Than Vu's ansøgning op arbejdstilladelse. Det tager op mod 3 måneder at behandle klagen - og den har ikke opsættende virkning.

Derfor må Nga Thin Than Vu tage hjem til Vietnam på fredag. Til en uvis fremtid, for hun solgte nemlig sin svinefarm i Vietnam, da hun rejste til Danmark for 3 måneder siden. Overbesvist om at hun kunne få arbejde i Danmark.