Foto: TV2/Nord

Niarn er død - men jeg lever

Den nordjyske rapper Niarn har udsendt et afskedsbrev, hvor han afliver sin musikkarriere og mennesket Niarn.

- Søndag d. 23. juni 2013 blev jeg indlagt på Hvidovre Hospital, med betændelse i bugspytkirtlen, forårsaget af et længerevarende alkohol og stofmisbrug. Jeg var i livsfare og blev flyttet til intensiv, hvor jeg tilbragte 10 dage, hvorefter jeg blev overført til Gastroenheden og tilbragte yderlige 20 dage, indtil jeg blev udskrevet d. 24. juli.

Den 23 juni 2013 blev en skæbnens dag for den nordjyske rapper Niels Roos, også kendt som Niarn. Efter en livstruende indlæggelse valgte den tidligere rapper og radiovært at ændre sit liv. Et liv, der var stærkt præget af alkohol og stofmisbrug.

- Den måned jeg var indlagt, prøvede jeg for første gang i mange år, at være 100% ædru i en længere periode. Det satte mange tanker igang, og det fik mig naturligvis til at reflektere over de sidste 3-4 år af mit liv, som havde været en lang nedadgående ond spiral. Der var ikke rigtig noget, der var gået, som jeg gerne ville have det, og min løsning havde været at sætte en flaske for munden og en rullet pengeseddel i næsen.

Efter opholdet på sygehuset besluttede Niels Roos at søge hjælp hos Anonyme Alkoholikere. Et liv med afhængighed var nemlig ikke til at ændre selvom intentionen var der.

- Lige da jeg kom ud af hospitalet, var jeg godt tilpas. Jeg havde overlevet en dans med døden og jeg var blevet ædru. Der gik dog ikke længe før følelsen af lettelse, blev afløst af depression, fortvivlelse og frygt for fremtiden. Min hjerne kunne ikke kapere alle de sorte tanker, når de nu ikke længere blev dæmpet med alkohol, stoffer og piller. På opfordring søgte jeg hjælp hos Anonyme Alkoholikere.

- Hos Anonyme Alkoholikere mødte jeg ligesindede, der havde været igennem præcis det samme som mig, jeg fik støtte, råd og vejledning. Jeg begyndte at værdsætte min ædruelighed. På den anden side af nytår begyndte jeg at nyde min ædruelighed og den dag idag, vil jeg ikke undvære min ædruelighed for noget i hele verden. Jeg hedder Niels, jeg er alkoholiker og jeg vil aldrig nogensinde tilbage til det hul, jeg var i for bare år siden.

I brevet skriver Niels Roos, at han ikke har haft det bedre i mange år. Derfor er beslutningen også taget, Niarn er død, men Niels overlevede den svære periode, der var så tæt på at koste ham livet.

- Jeg tænkte, at jeg nok lige skulle vende mig til mit nye liv, så ville Niarn komme frem i mig igen. Men han kom aldrig. Niarn er død.

- Derfor er det med blandede følelser, at jeg meddeler, at min karriere som Niarn slutter her. Jeg stopper ikke med at lystre på navnet Niarn, det har jeg heddet siden jeg var teenager, men jeg stopper med at skrive, indspille og udgive musik som Niarn.

Selvom rapperen Niarn er væk, så vil fremtiden for den nordjyske rapper stadig være i musikbranchen. Han er nemlig lige blevet far til en lille datter.

- Niarn har aldrig været en fiktiv person, han er skabt af alt det negative, alt det destruktive, alt det dystre, der levede i mig i så mange år, men som nu så småt er ved at forsvinde. Niarn skal stå tilbage, som hvad han var: En fanden-i-voldsk gadedreng med noget på hjertet, men desværre også en livsstil, der til sidst tog livet af ham.

- Jeg vil nu koncentrere mig om min ædruelighed, nye musikprojekter og min lille datter, som min elskede kæreste og jeg netop har fået.

Niarn udtrykker til sidst i brevet sin tak til alle de fans, som har støttet og hjulpet ham gennem to årtier med musik.