Seneste nyt:

Night Hawk-øvelse sluttede med formationsflyvning over Flyvestation Aalborg

I de seneste uger har 2500 soldater fra 14 nationer været i Nordjylland til den største nordeuropæiske øvelse for specialtropper nogensinde.

De seneste 11 dage er der nok flere nordjyder, der har overvejet, om der var brudt krig ud i baghaven. Det var der ikke. Det var bare larmen fra 35 helikoptere og 10 fly, der har deltaget i den internationale Night Hawk-øvelse, der sluttede i dag.

- Både de udenlandske og de danske enheder har nået alle deres træningsmål, så jeg er rigtig glad, siger generalmajor Peter Boysen, der er chef for Specialkommandoen og chef for øvelsen.

quote Det her er jo også et signal til en eventuel modstander om, at vi er klar, hvis der skulle ske noget.

Peter Boysen, Generalmajor

Generalmajoren flyver selv med i den afsluttende formationsflyvnings over Flyvestation Aalborg i en af de danske Fennec helikoptere. 

Herefter flyver han videre til Frederikshavn for at sige tak til blandt andet Frømandskorpset, der har deltaget i øvelsen på Flådestation Frederikshavn sammen med deres internationale kolleger. Formationsflyvninger er ikke bare en opvisning, forsikrer generalmajoren.

- Der er en pokkers masser koordination, der skal finde sted. Både med dem, der flyver men også med dem, der styrer det hele nede fra jorden, siger Peter Boysen.

Øvelsen er foregået på land, til vands og i luften.
Øvelsen er foregået på land, til vands og i luften.

Specialstyrker fra nær og fjern

Night Hawk har i år haft deltagelse fra specialtropper fra Belgien, Canada, England, Estland, Holland, Litauen, Polen, Schweiz, Slovenien, Tjekkiet, Tyskland, Ukraine, Østrig og Danmark. 

Øvelsen er en årlig tilbagevendende begivenhed, der år for år bliver mere omfattende. Udover at være en øvelse i samarbejde, så er det også en markering overfor fremmede magter som for eksempel Rusland.

- Det her er jo også et signal til en eventuel modstander om, at vi er klar, hvis der skulle ske noget, siger Peter Boysen.

Hvad øvelsen specifikt har indeholdt har forsvaret været hemmelighedsfulde omkring, fordi specialstyrkerne skal kunne træne uforstyrret og uden at afsløre de taktikker, de benytter, når de bliver indsat.

quote Jeg vil bare gerne sig tak til alle dem, der har fundet sig i vores larm.

Peter Boysen, Generalmajor

- Vi opererer jo på land, i luften og på vand, og vi opererer også på cyber. Så øvelsen har været at få alle de her ting kombineret sammen, og det er meget komplekst. Det har vi nået i forskellige scenarier både for de danske og de udenlandske enheder, siger Peter Boysen.

Flere nordjyder har nok oplevet at det lød som at der var krig i deres baghave i de seneste dage. Forsvaret havde da også på forhånd advaret om, at øvelsen ville give en del støj.

- Jeg vil bare gerne sig tak til alle dem, der har fundet sig i vores larm. Specielt de civile borgere i hele landet, der været nødt til at høre på os om natten, for det er jo der specialoperationsstyrker opererer, siger Peter Boysen.

Baneoverskæring 2

Pas på toget: Banedanmark advarer om risiko for fejl ved baneoverskæringer

20_percent

play Ubrugelig grund midt i sommerhusområde – nu lægger Mette sag an mod staten

omikron

play Koncertgænger smittet med Omikron-variant, bekræfter styrelse

20_percent

gallery Kvinde lettere tilskadekommet ved busuheld

Baneoverskæring 2

Pas på toget: Banedanmark advarer om risiko for fejl ved baneoverskæringer

20_percent

play Ubrugelig grund midt i sommerhusområde – nu lægger Mette sag an mod staten

omikron

play Koncertgænger smittet med Omikron-variant, bekræfter styrelse

Til forsiden

Til forsiden