02:45

Joudi ønsker sig kun, at hans far må blive hos dem i Hirtshals. Foto: Michael Andersen

1 af 2

Nødråb fra Joudi: Bliver verden ødelagt, hvis min far bliver i Danmark?

En velintegreret syrisk familie, kan ikke blive sammenført. Den yngste søn har lagt en video på youtube, hvor det eneste han ønsker sig er, at hans far må blive hos dem i Hirtshals. Se den rørende video i artiklen.

I en lejlighed i Hirtshals sidder Roshin sammen med sine to børn Joudi på ni år og Giwan på 15 år. De er flygtet fra Syrien og har fået opholdstilladelse i Danmark.

De forsøger at leve en normal tilværelse. Roshin går hver dag i sprogskole i Hjørring. Børnene har sommerferie fra skolen. Men det er umuligt for de tre at tænke på andet end den person, der kun er i lejligheden i form af fotos. Børnenes far, Roshins mand, Mahmoud.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, men jeg er rigtig træt af det, siger den ældste søn Giwan Koula.

Mahmoud, der er advokat, flygtede for ca. fire år siden fra Syrien til Canada.

For to et halvt år siden forlod Roshin og deres to sønner også det krigshærgede land - og havnede i Hirtshals.

2. december 2013 søgte familien første gang om sammenføring i Danmark, men fik afslag. Mahmoud skulle søge familiesammenføring i Canada. Først hvis der var et skriftligt afslag fra Canada, ville de danske myndigheder behandle en sag. Men Mahmoud har ikke permanent opholdstilladelse i Canada og kan derfor slet ikke søge om familiesammenføring, siger familien.

- Familien er havnet i noget regelrytteri. Det er psykisk terror, hvis du spørger mig, siger Katrine Madsen, der som tidligere lærer for Giwan er dybt bekymret for familien.

Mahmoud har været i Danmark og boet både hos sin familie i Hirtshals og på asylcentret i Hjørring, men han visum fra Canada er udløbet, og nu er han gået under jorden.

- Når vi ringer eller skriver sms til ham får vi ikke noget svar. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre, siger en grædefærdig Roshin.

Hendes yngste søn Joudi har lavet en videofilm, som er lagt på blandt andet youtube. Her kommer han med et desperat nødråb.

- Jeg vil ikke have nogle gaver? Jeg vil ikke have noget? Jeg vil bare have, at min fra skal blive sammen med mig, lyder bønnen.

Se Joudis nødråb

 

joudis drøm

 

Familien har nu som en sidste udvej søgt om familiesammenføring i Danmark - af hensyn til "familiens enhed", som det hedder i paragrafferne. Den ansøgning blev sendt 13. maj i år. Så endnu en langvarig sagsbehandling er i gang, mens familiens venter i uvished.

Så længe sagen ikke er færdigbehandlet har den nye udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg ingen kommentar, lyder beskeden fra hendes sekretariat.