LIGE NU:

Nordens største kran er kommet til Nordjylland

Det var ikke en ligetil tur fra Tyskland til Nordjylland for den 1600 ton tunge kran. Den skulle nemlig transporteres af ikke mindre end 75 lastbiler.

En 1600 ton tung kran kran kommer man ikke til uden at bruge lidt penge. Nærmere præcist måtte det danske kranfirma BMS kaste 100 millioner kroner efter kranen, der kan bryste sig af at være Nordens største.

Kranen kan løfte helt op til 1350 ton og rækker 144 meter op i luften. Den er den eneste af sin slags i Nordeuropa, og i hele verden findes der kun 43 i samme størrelsesorden.

Indkøbet af kranen skyldes, at BMS klarer sig godt. Blandt andet takket være opgaver som underleverandør til vindindustrien. Og når der skal løftes store og tunge vindmølledele, skal der bruges en stor kran.

- Den nye generation af vindmøller er markant større og kan effektmæssigt erstatte mange små. Det er en positiv udvikling, som nedbringer cost of energy, men som stiller større og større krav til underleverandørerne, forklarer projektleder Henrik Wadmann fra det nordjyske vindmøllenetværk Hub North.

I de seneste uger er BMS' nyerhvervelse blevet opstillet i Østerild, hvor den bliver primus motor ved installationen af flere af de nye kæmpe-vindmøller.

- Det er sjovt og udfordrende for os at være med til at rejse verdens største landbaserede vindmøller. Det giver nogle værdifulde erfaringer og referencer, som gavner os på vores øvrige nærmarkeder i blandt andet Norge, Sverige, Tyskland og England, hvor vi også har mange vindopgaver i øjeblikket, siger Morten Kammer, der er administrerende direktør i BMS.