Nordjyder bliver snydt af falske facebook-konkurrencer

Aalborg Møblers konkurrence om en PH-lampe snød tusindvis af facebookbrugere. Foto: tigermedia

Falske konkurrencer florerer på facebook og i stedet for en chance for at vinde drømmerejsen, bliver man kimet ned af virksomheder, som man ikke kender.

Designer møbler, drømmerejser og flybilletter på første klasse. Præmierne er mange i de falske konkurrencer, der florerer på Facebook, og chancerne for at vinde er ikke eksisterende. Hængekøjen på en hvid sandstrand bliver ved drømmen, og din deltagelse betyder i stedet, at du kommer på en telefonliste og bliver kimet ned.

- Bagmændene har et helt konkret formål; at tjene penge. Det vil typisk fungere således, at de falske konkurrencer får en masse følgere til en bestemt side. Derefter udsteder bagmændene en ny konkurrence, der ikke er falsk, men for at deltage skal man følge et link til en hjemmeside, hvor der ’med småt’ står, at man ved at deltage accepterer at blive kontaktet af telemarketing-virksomheder, siger Mia Jørgensen, der er kommunikationsansvarlig hos webbureauet Tiger Media A/S og ekspert i sociale medier.

Bagmændene har et helt konkret formål; at tjene penge. 

Bagmændene modtager dermed betaling, for at sælge de oplysninger konkurrencen indbringer dem. Deltagerne ender med at blive ringet op af firmaer, som de ikke kender. 

En af de falske Facebook-konkurrencer der har floreret, er den opdigtede virksomhed 'Aalborg Møbler', der udloddede PH-lampen ' Koglen' til en værdi af 50.000 kroner. Flere tusinde personer nåede at deltage i konkurrencen, inden den blev lukket ned.  

De falske konkurrencer kan være svære at genkende, men Mia Jørgensen anbefaler at bruge sin sunde fornuft og de tre simple råd, der er sat op herunder. 

Sådan genkender du den falske konkurrence:

  • Tjek om konkurrenceopslaget er et af de første og eneste opslag på Facebooksiden - dette tyder på en falsk side. 
  • Overholder de Facebooks regler for konkurrence - Virksomheder må ikke kræve at personer 'tagger' eller deler opslaget. 
  • Undersøg om virksomheden virkelig eksisterer inden du deltager, 

 

Forsiden lige nu