LIGE NU:

Nordjyder har mindst kontakt til flygtninge

Nordjyderne er de danskere, der har mindst kontakt med flygtninge, og vi ønsker ikke at lave om på det.

76,9 procent af danskerne og hele 81,3 procent af nordjyderne har ingen eller næsten ingen kontakt med flygtninge og indvandrere. Det viser en undersøgelse Voxmeter har lavet for Røde Kors.

Det er meget anderledes resultater end da en tilsvarende undersøgelse blev lavet i 2001. Dengang svarede knapt hver tredje af deltagerne i undersøgelsen nemlig, at de havde tæt personlig kontakt med flygtninge og indvandrere. Det tal er i dag 22 procent på landsplan.

Generalsekretær i dansk Røde Kors Anders Ladekarl er alarmeret over udviklingen, som han ser som en ond cirkel.

- De fleste mennesker bliver lidt bekymrede over for det, de ikke kender og får på den måde også mindre og mindre kontakt til flygtninge og indvandrere. Men det er tankevækkende, at tonen i indvandrerdebatten er blevet mere hård i takt med, at vi mødes mindre. Jeg mener, der har været alt for meget fokus på de negative konsekvenser af flygtningestrømmen, siger han.

Derfor har Røde Kors taget initiativ til fire folkemøder, der har til mål at engagere danskerne i flygtningestrømmen.

- Det er helt utroligt at se, hvor mange løsninger, vi kan skabe ved at møde hinanden i øjenhøjde med paraderne sænket. Når jeg kigger på, hvad frivillige i hele Danmark har sat i gang af hjælp til flygtninge det sidste halve år, må jeg bare sige, at en positiv indstilling gør en kæmpe forskel, siger generalsekretæren.