Foto: Rune Borre-Jensen (arkiv)

Nordjyder overser disse tre symptomer på kræft

Nordjyder overser især tre vigtige symptomer, der kan være tegn på kræft. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Ændret afføringsmønster, uforklarligt vægttab og længerevarende hoste eller hæshed.

Disse tre er alle symptomer på kræft. Men på trods af et stadig stigende fokus på kræft, overser borgere i Region Nordjylland især disse symptomer. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

I Region Nordjylland er det kun lidt over halvdelen af borgerne, der ville gå til lægen, hvis de oplevede ændret afføringsmønster i mere end to uger. Knap hver tredje borger i Region Nordjylland ville ikke gå til lægen, hvis de oplevede et uforklarligt vægttab, ligesom mere end en fjerdedel af borgerne ikke ville gå til lægen, hvis de oplevede hoste eller hæshed i mere end en måned.

- Det er bekymrende, at så mange ikke ville reagere på de tre symptomer. Symptomerne kan være tegn på kræft, og derfor er det meget vigtigt, at man går til lægen, hvis man oplever et af dem. Jo før kræft bliver opdaget, desto større er muligheden for, at man bliver helbredt, siger Ulla Axelsen, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Ser man på, hvorfor nordjyderne ikke går til lægen med de tre symptomer, så svarer seks ud af ti, at de vil vente og se, om symptomerne forsvinder af sig selv. Samtidig forbinder næsten fire ud af ti slet ikke symptomerne med kræft.

Med kampagnen De 7 tegn har Kræftens Bekæmpelse de senere år sat fokus på de syv mest almindelige tegn på kræft, som danskerne skal blive bedre til at kende og gå til lægen med. 

Fire af tegnene har nordjyderne nogenlunde styr på. Det handler om uforklarlig blødning, knuder, længerevarende synkebesvær og ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele. 

01:01 Luk video