Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

Nordjyderne er bedst til at donere organer

Nordjylland ligger 50 procent over landsgennemsnittet, når det kommer til at donere livsvigtige organer.

Nyrer, hjerte og lever. Det er typisk de organer, der bliver givet ved en donation, og i Nordjylland bliver der givet rigtig mange af dem. I hvert fald hvis man sammenligner med resten af landet.

På landsplan foretages der typisk 15 donationer for hver en million indbyggere. I Nordjylland ligger tallet næsten 50 procent højere. I 2016 blev der gennemført 14 donationer blandt regionens 600.000 indbyggere, og det giver et gennemsnit på godt 23 donationer for hver en million indbyggere.

Noget, nordjyderne skal være stolte af, for et nyt organ kan betyde et helt nyt liv for modtageren.

- Der er folk på venteliste til et nyt organ, der dør, mens de venter. Så et nyt organ er ganske ofte livsreddende for modtagerne, og det kan give dem et helt nyt liv og kræfter til igen at kunne være aktive. Derfor glæder det mig selvfølgelig, at vi i Region Nordjylland i 2016 har kunnet gennemføre et rekordstort antal donationer, der ligger langt over landsgennemsnittet, men der er stadig et stort forbedringspotentiale, som vi skal forfølge, siger Preben Sørensen, der er overlæge på Aalborg Universitetshospital og regional donationsansvarlig overlæge i Region Nordjylland.

Ifølge ham er det både lægerne og befolkningen, der kan gøre det endnu bedre. Preben Sørensen mener, at lægerne skal være bedre til at tænke på muligheden for organdonation, når man står overfor en døende patient.

 - Jeg og mine lægekolleger skal være endnu bedre til at tænke på donationspotentialet, når vi får patienter ind, som allerede er hjernedøde eller på vej mod at blive det. Vi skal forsøge at afklare den døendes holdning til organdonation. Og så skal vi som læger ikke være så berøringsangste i forhold til at tage den svære dialog med pårørende om, hvorvidt deres kære skal være organdonor, siger Preben Sørensen med henvisning til, hvor stor en forskel et nyt organ kan gøre for et sygt menneske.

Derudover har han en klar opfordring til alle nordjyder:

- Tal om donation. Tag stilling. Ofte har folk ikke talt om det på forhånd, og så vælger pårørende det ”sikre” valg og siger nej til donation. Hvis bare folk havde talt om det inden, ville mange flere formodentligt sige ja til at være donor, og dermed ville mange flere på ventelisten kunne få et nyt liv, siger Preben Sørensen.