Foto: Arkiv

Nordjyderne er de mest gavmilde danskere

Nordjydernes julebudget er 1100 kroner højere end sjællændernes, viser ny undersøgelse.

Julen står for døren, og det betyder typisk et godt indhug i pengepungen, når der skal købes julemad og ikke mindst julegaver. I år ser nordjyderne ud til at ville bruge flest penge på hjerternes fest, viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har udført for Nordea.

Nordjylland er faktisk den eneste af landets fem regioner, hvor det samlede julebudget vil stige i forhold til sidste år. Således vil nordjyderne bruge 5280 kroner, hvilket er 340 korner mere end sidste år.

I bunden ligger Region Sjælland. Her vil sjællænderne bruge 4150 kroner på det samlede julebudget, og det er 400 kroner mindre i forhold til sidste år.

Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen mener, at forklaringen på forskellene i julebudgettet skal findes i udviklingen af boligpriserne.

- Når du leder efter en forklaring på de regionale forskelle, så giver boligmarkedet en god forklaringsmodel. Og det understreger, at boligprisudviklingen spiller en afgørende rolle for danskernes forbrugslyst, siger Ann Lehmann Erichsen.

De seneste tal fra Realkreditrådets og Realkreditforeningens boligmarkedsstatistik viser således, at prisfaldene på parcel- og rækkehuse, siden de toppede, er 32 procent for Region Sjælland, mens det kun er fire procent i Nordjylland.

Region Sjælland har dog oplevet en fremgang på fire procent, efter at priserne ramte bunden.

Undersøgelsen viser, at danskerne samlet set vil sænke deres julebudget med fem procent. Forbruget kan dog stige frem mod jul, da mange godt kan have problemer med at holde snor i juleudgifterne.

- Der skal et ualmindelig godt budget-gen til for at holde hus med pengene. Inden man ser sig om, har man brugt 500 kroner mere end planlagt. Så mon ikke de beløb, folk afsætter til juleforbruget, i sidste ende er minimumtal, siger Ann Lehmann Erichsen.

FAKTA: Her bruger danskerne flest penge på jul

En ny undersøgelse, som TNS Gallup har udført for Nordea, viser, at nordjydernes julebudget er størst, mens sjællændernes er mindst.


Region Nordjylland:
- Julegaver: 3370 kroner.
- Andre udgifter: 1910 kroner.
- Samlet budget: 5280 kroner.
- Samlet budget er på 340 kroner mere end sidste år.


Region Midtjylland:
- Julegaver: 3040 kroner.
- Andre udgifter: 1590 kroner.
- Samlet budget: 4630 kroner.
- Samlet budget er 830 kroner lavere end sidste år.


Region Syddanmark:
- Julegaver: 3020 kroner.
- Andre udgifter: 2030 kroner.
- Samlet budget: 5050 kroner.
- Samlet budget er 10 kroner lavere end sidste år.


Region Hovedstaden:
- Julegaver: 2870 kroner.
- Andre udgifter: 1710 kroner.
- Samlet budget: 4580 kroner.
- Samlet budget er 100 kroner lavere end sidste år.


Region Sjælland:
- Julegaver: 2600 kroner.
- Andre udgifter: 1550 kroner.
- Samlet budget: 4150 kroner.
- Samlet budget er 400 kroner lavere end sidste år.


/ritzau/