De studerende har knoklet hele weekenden og har fået udviklet 10 koncepter og idéer til forskellige virksomheder indenfor IT. Foto: Michael Kragmann

Nordjyderne etablerer flere virksomheder

Iværksætterlysten sender lige nu omkring 2.000 nye selskaber i luften hver måned på landsplan, heraf 177 i Nordjylland.

Med 177 nyetablerede virksomheder om måneden i Nordjylland alene i årets første 9 måneder og 2.000 på landsplan, viser danskerne tiltagende iværksætterlyst for antallet af nyetableringer har stabiliseret sig på niveau med 2006.

I Nordjylland etableres der knap 71 nye virksomheder, når 1000 opstår. Hovedstadsområdet topper listen med mere end 116 nyetableringer per 1000 selskaber. Det viser nye tal fra Experian, der ser to hovedårsager til de mange nye selskaber.

- På den ene side er det uden tvivl de lysere vækstudsigter - omvendt er en anden væsentlig årsag et presset arbejdsmarked, hvor især unge mennesker har svært ved at få fodfæste, siger Frank Papsø, nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling hos Experian.

De positive tal vækker glæde hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, hvor man arbejder tæt sammen med mange nystartede virksomheder.

- Vi oplever en spirende optimisme blandt danske iværksættere. Det, at flere nu tør tage springet, følge drømmen og starte egen virksomhed, tyder på, at vi har fået en stærkere iværksætterkultur i Danmark, hvor lønmodtagerkulturen ellers er dominerende. Det er en vigtig udvikling, da nye virksomheder er afgørende for Danmarks vækst og velstand, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv Sigurd Schou Madsen.

Hovedparten af selskabsetableringerne har ingen ansatte og etableres typisk inden for handel, service- og rådgivningsfag.