LIGE NU:

Nordjyderne på tankstationen vil gerne skifte til el - men der er flere ting i vejen lige nu

Kan el-bilen trække den store hestetrailer? Kan prisen ikke blive lidt lavere? Der er flere ting, der lige nu står i vejen for at nordjyderne skifter deres benzinb- og dieselbiler ud med en elbil.

Mandag klokken 12 præsenterer en ekspertgruppe fra den såkaldte Eldrup-kommission deres bud på, en af de helt store samfundsmæssige udfordringer lige nu:

Hvordan får vi flere el-biler ud at køre på de danske veje uden at slå et gigantisk hul i statskassen?

500.000 elbiler på vejene om 10 år?

Salget af el- og hybridbiler har de seneste år været støt stigende, men selv ikke de mest ambitiøse prognoser viser, at vi kan nå det socialdemokratiske mål om 500.000 elbiler på vejene i 2030 - og da slet ikke den tidligere VLAK-regerings mål om 1 million elbiler på vejene i 2030. Ikke uden at der tages nye initiativer i hvert fald. Og det er altså en ekspertgruppes bud på nogle af disse initiativer, der bliver fremlagt mandag middag.

I videoen kan du høre Christiansborg-redaktør Katrine Fuglsangs analyse.

Kan el-bilen trække hestetraileren?

TV2 Nord mødte mandag morgen en række nordjyder i Aalborg, der var travlt beskæftiget med at fylde benzin og diesel på deres biler. Vi søgte svar på et spørgsmål: Hvad skal der til, før du vil skifte til en el-bil.

For beslagsmed Anders Stokbro ville et skifte kræve, at elbilernes trækkraft forøges gevaldigt.

- Den skulle være så stor, at den kan trække den hestetrailer med plads til fire heste, som jeg kører rundt med i min fritid og det kommer jo nok til at ske en dag selvom det lægger langt ude i fremtiden.

Som beslagsmed kører han rundt til kunder i Nordjylland - og det at være på vejen hele tiden, stiller nogle krav til, hvor kort tid man han lyst til at tilbringe på tankstationer.

- Når man holder ind på en tankstation ser man, at de står og venter mens bilen lader op og det passer i hvert fald ikke så godt ind i min dagligdag hvor jeg skal hurtigt videre fra A til B for at passe mine kunder.

 

Vil skifte pendlerbilen ud med el

Tommy Tindahl fra Aars pendler hver dag til Aalborg og han har faktisk planer om, at skifte sin bil ud med en el-udgave - og hvis prisen på bilerne kan blive lidt lavere er han nok ret tæt på at kunne investere.

- Den vi bare pendler i mellem Aars og Aalborg kan godt køre uden at der kommer flere ladestationer, så lige nu er det bare prisen der afholder os fra at skifte. Vi har en anden bil, hvor der også er plads til ungerne og hvis den skulle skiftes ville en ting som afstand og ladetid komme i spil.

- Jeg har en klar forhåbning om, at den dag vores biler skal skiftes ud, er de kommet lidt længere frem med elbilerne, så når de skal skiftes tror jeg da klart det bliver med en elbil.

 

- Min bil kører fint

Anna Marszal, lektor på Aalborg Universitet, har i dag en benzinbil, der - ifølge hende selv - kører fint, så hun har ingen konkrete planer om, at hoppe på el-bølgen.

Men når dagen engang oprinder, bliver det uden tvivl med en el-bil.

- Om fem år er el-bilerne i den udviklingsfase, så det passer godt at skifte, for det vil vi meget gerne, siger Anna Marszal.