Nordjylland er i front i affaldssortering
Seks nordjyske kommuner er meget tæt på at have opfyldt EUs mål for genanvendelse af plasticaffald - flere år før tiden. Men der er stadig plads til forbedring.
Målet fra EU lyder på 50 procent af alt plastic skal genanvendes i 2030. På RenoNord sender man allerede nu 45 procent affaldsplast videre til genbrug.
Hver eneste dag kører tonsvis af plastic og metal gennem RenoNords sorteringsanlæg i Aalborg.
Anlægget, der har været i drift siden november 2016, sorterer automatisk plastic og metal til genanvendelse - alt fra shampooflasker til cola- og konservesdåser.
- Generelt modtager vi mange gode genanvendelige materialer, som er hele formålet med at kommunerne sætter det her store arbejde i gang, siger projektleder ved RenoNord i Aalborg Anna Riis.
Aalborg, Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner leverede i starten affald til anlægget - siden er også Rebild, Hjørring og Brønderslev kommet til. Og nu bliver 45 procent af de seks kommuners plasticaffald genanvendt. Det betyder, at de seks nordjyske kommuner 12 år før tiden næsten er i mål med EU’s krav til genanvendelse af plastaffald. Målet er, at 50 procent af alt plastic skal genanvendes i år 2030.
- Det er dejligt, at vi er så tæt på mål og der kommer så meget ind, som kan gå direkte til genanvendelse, det er super godt, siger Anna Riis.
Men hos teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, mener man, at der stadig er et stykke vej i mål.
- Der er altid meget mere at gøre. Og det er vi nødt til at holde os for øje. Nu har vi nået et delmål. Der er rigtig mange steder, hvor vi kommer til at lave en helt ny omstilling i forhold til det, vi har været vant til, siger formand for teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune Jens Christian Golding.
For mens 45 procent plastic kan genanvendes, er der stadig en tredjedel af det sorterede plastic, som ikke kan genanvendes fordi der er forskellige typer plastik og det giver problemer.
- Vi kører forskellige prøvelæs til forskellige aktører på markedet, men vi mangler stadig den helt rigtig aftager, siger Anna Riis.
Hos RenoNord bliver det plasticaffald, som kan genanvendes, solgt til virksomheder i Holland og Tyskland, som forarbejder det til brug i nye produkter.