LIGE NU:

Nordjylland havde flest sofavælgere

Mens mange nordjyder holdt sig væk fra stemmeboksene, så var fremmødet tårnhøjt i Nordsjælland.

Interessen for at stemme ved søndagens valg til EU-Parlamentet var lavest i Nordjylland og højest i Nordsjælland.

I fire nordjyske valgkredse blev over halvdelen af vælgerne væk, mens vælgerdeltagelsen i fire nordsjællandske kredse lå langt over landsgennemsnittet.

Weekendens karneval i Aalborg er muligvis en del af forklaringen på, at valgkredsen Aalborg Nord ligger helt i bund med en stemmeprocent på 47,2.

I Aalborg Øst, Frederikshavn og Hjørring kom stemmeprocenten heller ikke op over 50. Kun på Lolland var valgdeltagelsen tilsvarende lav.

I Rudersdal i Nordsjælland derimod opfyldte hele 69,1 procent af vælgerne deres demokratiske pligt ved at stemme. Rudersdal havde også den højeste stemmeprocent ved folketingsvalget i 2011.

Gentofte er på andenpladsen med 66,7 procent, og i Lyngby og Egedal stemte over 65 procent af vælgerne.

Historisk har interessen for valg til EU-Parlamentet altid været langt mindre, end når der skal vælges kandidater til Christiansborg.

Ved folketingsvalget for tre år siden lå stemmeprocenten på næsten 88. Ved søndagens valg blev der kun sat kryds på 56 procent af stemmesedlerne.

Valgforskere har blandt andet forklaret den ringe interesse med, at partierne ikke opstiller sine stærkeste og mest kendte kandidater. Undersøgelser op til valget viste, at mange danskere ikke kunne sætte navn på partiernes kandidater.