Foto: Jesper Bo Winther

04:46

Blikas føler sig snydt for 15 millioner kroner af Region Nordjylland i rammeudbud

1 af 2

Nordjysk firma føler sig snydt for millioner i regionsudbud

Vvs-firmaet Blikas troede, de havde vundet et udbud og ordrer for Region Nordjylland for op i mod 15 millioner kroner, men sådan gik det ikke.

Aalborg-firmaet Blikas indgik for over et år siden en såkaldt rammeaftale med Region Nordjylland. En aftale, der var vurderet til en omsætning på cirka 15 millioner kroner over tre år.

Men idag har Blikas til ejernes store ærgrelse ikke tjent i nærheden af det forventede på at reparere og vedligeholde regionens institutioner.

Foreløbig er det nemlig kun blevet til opgaver på psykiatrisk sygehus og døvblindecentret, begge i Aalborg. Dertil kommer et arbejde med at nedtage og genopstille tre radiatorer på sygehuset i Hjørring. Det er et arbejde til i alt 300.000 kroner – altså under to procent af den oprindeligt forventede omsætning.

- Det er da skidt. Vi havde håbet på, at det skulle være en del af vores forretning de næste 2-3-4 år, siger Peter Mogensen, direktør og medindehaver af Blikas.

For at have et beredskab klar til at rykke servicevognene ud for regionen har Blikas ifølge direktøren brugt mange ressourcer på at komme med et lukrativt tilbud til regionen.

- Vi har brugt uger og måneder på at udregne timeløn, fortjeneste på materialer og så videre. Derefter tog vi rundt til de institutioner i regionen, som er omfattet af rammeudbuddene. Når vi kommer uden for Aalborg, møder vi den reaktion, at de skal ikke handle med dem fra Aalborg. De skal handle lokalt. Vi synes, at vi har spildt gode kræfter, siger Peter Mogensen. 

Niels Sloth, der er kontorchef i Bygninger og Anlæg i Region Nordjylland, understreger, at firmaerne ikke er garanteret et bestemt beløb i omsætning. Ifølge ham er det også vigtigt, at regionen fortsat bruger entreprenører, der er bundet af en garanti på deres arbejde.

Når vi kommer uden for Aalborg, møder vi den reaktion, at de ikke skal handle med dem fra Aalborg. De skal handle lokalt. Vi synes, vi har spildt gode kræfter.

Peter Mogensen, direktør i Blikas

- På mange nye opgaver er der garanti på arbejdet i fem år, så vi er selvfølgelig ikke interesseret i at betale to gange for det samme arbejde, men jeg kan da godt forstå, at et håndværkerfirma er skuffet, når beløbene på det, de har udført for os, er meget små, siger Niels Sloth.

Nu vil regionen stramme op. Det er Blikas og de andre firmaer, der har vundet rammeudbud, som de tekniske chefer ude på regionens institutioner og sygehuse skal ringe efter, når de mangler en håndværker. Den ordning er ikke rigtigt er faldet på plads efter et helt år.

-Det er lang tid, der er gået, siden rammeudbuddet fandt sted. Og det er beklageligt, at det ikke er faldet på plads meget hurtigere. Vi vil nu blive ved med at forklare de tekniske chefer på vores institutioner og sygehuse, at de skal være opmærksomme på vores nye rammeaftaler, siger Niels Sloth.

Blikas-direktøren Peter Mogensen, er ikke særligt motiveret for at komme med nyt bud, når rammeaftalen skal fornys om to år.

-Jeg tror ikke, vi byder på det, hvis det bliver budt ud igen, siger Peter Mogensen.