LIGE NU:

Nordjysk forfatter får Danmarks fornemste litteraturpris

Den nordjyske forfatter Knud Sørensen vinder Det Danske Akademis "Store Pris," der er Danmarks fornemste litteraturpris.

Det Danske Akademi har i dag - for 38. gang - udpeget vinderen af deres fornemste pris "Den Store Pris."

Prisen der uddeles hvert andet år går i år til den nordjyske forfatter Knud Sørensen, der modtager prisen for sit samlede forfatterskab gennem et halvt århundrede.

Det Danske Akademi skriver på sin hjemmeside at Knud Sørensen belønnes med Den Store Pris for i poesi og prosa at have " skabt et stort og originalt værk om tilværelsen i Danmark, og hvis nøgterne registreringer af dagliglivet både peger på periodens økonomiske-politiske opgange og nedture og på den større og bærende sammenhæng i naturen og dermed i eksistensens grundvilkår."

Knud Sørensen bliver den fjerde nordjyde til at modtage prisen. Før ham har Bent Vinn Nielsen i 2006, Jens Smærup Sørensen i 1990 og Knuth Becker i 1961 vundet prisen. Sidstnævnte var i øvrigt den første til at modtage prisen.

Knud Sørensen er født i 1928 i Hjørring, men har siden 1958 boet på Mors. Her fungerede han - sideløbende med sit forfatterskab - som landmåler.