Nordjysk frugtavl på nedtur

Vi køber helst udenlandske æbler og pærer - og det gør, at dansk frugtavl er ved at dø. I Nordjylland er der kun to fuldtidsfrugtavlere tilbage.

Finn Brix-Mikkelsen i Aalestrup er en af de to frugtavlere, der er tilbage i Nordjylland. Han får et par kroner per kilo æble - nøjagtig samme afregningspris, som da han begyndte tilbage i 1950'erne

-Det er kaos. Problemet er penge. Når vi ikke får noget for varen, har vi ingen penge at betale regninger med, siger Finn Brix-Mikkelsen.

Danmark var engang eksportør af frugt. Alene i Nordjylland var der 25 frugtavlere. Nu er der kun to tilbage, og frugten importeres i stor stil.

-Hvis der ligger en pose fra Spanien til det halve, så tager mange selvfølgelig den, siger Finn Brix-Mikkelsen.

Mads Grand, pressechef i Dansk Supermarked, kan godt se problemet.

-Jeg tror, at frugtavlerne synes, vi betaler for lidt. Men jeg må også sige, at vi betaler mere for de danske æbler, end vi gør for de udenlandske, og det jo et af dilemmaerne i det. Det er meget trist, hvis de danske æbleproducenter stopper. Vi vil gerne tage et medansvar for at få markedsført de danske frugter. Det gjorde vi for eksempel for nylig med serien øhavsfrugt. Det kræver bare, at vi kan forbinde en god historie med frugterne, og det mangler til en vis grad i Nordjylland, siger Mads Grand.

Frugtavlernes formand vil også gerne have den gode historie frem i lyset. Han frygter situationen, hvis alle æbleproducenter stopper.

-Så bliver vores kulturlandskab nogle monokulturer kun med svineproduktion og korn. Så kan man ikke se æbletræerne blomstre om foråret og senere frugten på træerne, når man kører forbi. Vi bliver fremmedgjorte, og det ender med, at vi ikke aner, hvor produkterne kommer fra - som når børn og unge tror, at mælken kun kommer fra køledisken i Brugsen, siger Jan Jager, formand i Æble-Pære-Klubben i Dansk Gartneri.

HØR FINN BRIX-MIKKELSEN OM PROBLEMERNE I KLIPPET


Seneste nyt

fra Nordjylland