Foto: Grafik

Nordjysk løsning reducerer pendlertid i Aarhus

Nordjyske sensorer har gjort det muligt at reducere pendlertiden i Aarhus. Bilisterne undgår i højere grad at holde i kø, fordi informationer fra den nye teknologi hjælper trafikken.

Bilister der kører rundt i Aarhus med en indbygget Bluetooth-enhed hjælper automatisk medtrafikanter med at gøre køreturen hurtigere og mindre trafikeret.

Det sker blandt andet via digitale skilte, som bilisterne kan træffe informative valg ud fra. Desuden er der lavet optimering af vejnettet ud fra informationerne.

Nordjysk løsning med 200 sensorer
Løsningen som kommunen anvender hedder BlipTrack og produceres af BLIP Systems i Vodskov.

- Teknologien virker ved, at de tæt ved 200 sensorer, som er opstillet i og omkring Aarhus, opfanger når et håndfrit telefonsæt, mobiletelefon eller en anden åben bluetooth-enhed kører forbi. Herved kan Bliptrack løsningen udregne rejsetider, trafiktæthed og trafikstrømme, forklarer BLIP Systems marketingmanager Christian Bugislaus Carstens.

Han understreger samtidig, at sensorerne på ingen måde opfanger personfølsomme oplysninger.

Gode erfaringer i Aarhus
Aarhus kommune har i flere år anvendt intelligente sensorer, som detekterer bilisters mobile enheder. De indsamlede data bruges til at få et dybdegående indblik i trafikstrømme og mindske trængslen. Det betyder kortere og mere stabile rejsetider, kan Aarhus Kommune nu dokumentere.

Tidsbesparelser for trafikanter

·         Efter udvidelsen af 2 nye svingbaner og optimering af signalanlægget i Skanderborgvej / Ringvej Syd krydset, er der målt en rejsetidsbesparelse på hele 81 timer pr. dag. Rejsetidsbesparelsen er udelukkende beregnet for de billister som bevæger sig i krydset i myldretidsperioderne morgen og aften, og den samlede besparelse for hele dagen er givetvis højere.

·         I det stærkt trafikerede Viborgvej / Runevej / Bredskiftevej kryds, har sensorerne kunnet måle en gennemsnitlig forsinkelsestidsbesparelse ud af byen på hele 31% i tidsrummet 15 til 17. Desuden er rejsetiden også blevet langt mere stabil. Hvor billisterne nogle dage skulle bruge omkring 6 minutter, er rejsetiden nu mere konstant og ligger på 2:00 til 2:30 minutter uanset tidspunktet på dagen. Dette giver pendlerne en langt større forudsigelighed.

·         Ved indførslen af en ny venstresvingspil fra Søren Frischs Vej til Ringgaden har sensorerne kunne detektere en rejsetidsreduktion på over 50%.

 

- Før kunne bilister nemt holde i kø i 10-12 minutter for at komme til venstre ad Ringgaden. Med den nye venstresvingspil kan det gøres på mellem to og fire minutter i myldretiden, udtaler projektleder i Center for Byens Anvendelse Asbjørn Halskov-Sørensen fra Aarhus Kommune.

Udover at forbedre trafikken i Aarhus anvendes BlipTrack med succes også i flere havne og lufthavne i hele verden.