Nordjysk murer vinder ankesag

01:33

Toan Minh Le var ansat hos murermesteren i Bjergby. Foto: Tv2nord.dk

1 af 2

En nordjysk murermester fra Bjergby fik mandag Landsrettens ord for, at han ikke skal betale en bøde for overtrædelse af udlændingeloven.

Tilbage i september måned blev en murermester fra Bjergby i dømt en bøde på 10.000 kroner, fordi en af hans ansatte ikke havde arbejdstilladelse. Murermesteren, Morten Steiniche, ankede dommen, og mandag, gav hans anke pote. Vestre Landsret valgte at frafalde anklagen mod ham.

Morten Steiniche var anklaget for at have overtrådt Udlændingelovens paragraf 59, da han fra 1. maj til 30. september 2010 havde vietnameseren Toan Minh Le ansat, selvom den unge udlænding ikke havde arbejdstilladelse. Murermesteren forklarede selv, at han fik kontakt til Toan gennem EUC Nord, og tog ham ind som lærling. Han troede, skolen havde sørget for alt.

I april fik Toan Menh Le dog afslag på opholdstilladelse, hvilket de klagede over, og Toan fortsatte som lærling. Retten i Aalborg mente, at murermesteren burde have sikret sig, at Toan fortsat kunne arbejde under klagesagen, og at han var skyldig i overtrædelse af Udlændingelovens § 59, da han ikke havde undersøgt sagen nærmere. Derfor blev han i september i dømt en bøde på 10.000 kroner. Den vurdering var Vestre Landsret dog ikke enige i, de valgte at frafalde anklagen mod murermesteren fra Bjergby. Landsretten vurderede, at mureren har stået overfor et urimligt valg; enten skulle han fortsætte med at have vietnameseren ansat, mens de ventede på, at sagen om opholdstilladelse blev afgjort og ellers skulle han have afskediget ham, hvilket ville være i strid med kontrakten. Derfor kaldte Landsretten det for et urimeligt valg, da der ikke var nogen rigtig udvej af problemet, og tiltalen er nu frafaldet.

Det nordjyske folketingsmedlem, Bjarne Laustsen, har fulgt sagen, som han kalder beskæmmende, tæt, og glæder sig mandag over den nye drejning:

- Jeg er glad og tilfreds, retfærdigheden er sket fyldest. Mureren har jo handlet i god tro, lærlingen er  kommet fra EUC-nord, og han havde al grund til at tro, at skolen havde sørget for det nødvendige.

Forsiden lige nu