Axel Tilma

Nordjysk overlæge headhuntet til Grønland

Overlæge Axel Tilma fra Kirurgisk Afdeling på Sygehus Vendsyssel er blevet headhuntet til at oprette laparoskopisk galdekirurgi på Grønland.

Formålet med at sende Axel Tilma til Grønland er, at forbedre behandlingen for patienter på Grønland, som hidtil har fået fjernet galdesten ved en åben traditionel operation, som indebærer længere indlæggelsestid og større gener for patienten.

Overlæge Axel Tilma har et tæt kendskab til Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, hvor han skal oplære hospitalets læger i kikkertoperations-teknikken, der er langt mere nænsom for patienten end den åbne operation. Her har han de seneste 10 somre arbejdet på hospitalet i Nuuk, hvor han nu glæder sig til at kunne være med til at forbedre behandlingen for galdestenspatienter.

- Samtidig er der en rigtig god kollegial tone på hospitalet i Nuuk, så det passer mig godt at tage derop i en periode hvert år, og jeg ser frem til at være med til at forbedre behandlingen for patienterne, siger overlæge Axel Tilma.

Han har fået orlov for at tage til Grønland midt i oktober for at oprette laparoskopisk galdekirurgi på Grønland.

Kikkertoperationen foregår ved en kikkertundersøgelse (laparoskopisk teknik) i fuld bedøvelse. Kirurgen fører fire "rør" gennem bugvæggen, og gennem disse rør foretager man indgrebet. For at kirurgen skal få god oversigt, blæses der kuldioxid ind i bughulen, hvilket løfter bugvæggen.

I dag udskrives de fleste patienter samme dag efter denne operationsteknik. Ifølge sundhed.dk kan 95 % af patienterne, hvor der er planlagt dagkirurgisk behandling, tage hjem som aftalt. Færre end 5 % må indlægges på ny.