LIGE NU:

Nordjysk projekt skal bane vejen for millionbesparelser

Hvert år ordinerer sygehuslæger og praktiserende læger medicin for et milliardbeløb. Hvis lægerne hver gang vælger den billigste medicin, kan der spares mange penge - uden at det går ud over patienterne.

Derfor sætter Region Nordjylland nu fokus på den dyre medicin. Det sker i et samarbejdsprojekt med de praktiserende læger.

Udgifterne til medicin er en af de udgiftsposter, som stiger kraftigt år for år. En af årsagerne er, at lægerne ikke fuldt ud er i stand til at udnytte de billige medicinpræparater, som findes på markedet. Der er tale om et landsdækkende problem.

- Inden for mange sygdomme har vi flere forskellige slags medicin med samme effekt, og hvis lægerne hver gang valgte den billigste, kunne vi samfundsmæssigt spare mange penge, siger regionsrådsformand Ulla Astman fra Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Projektet fokuserer både på sygehuse og på de praktiserende læger. Og den store udfordring er, at den billigste medicin for en sygehuslæge ikke nødvendigvis er den billigste medicin set med en praktiserende læges øjne.

- Apoteker og sygehuse har forskellige indkøbsaftaler med lægemiddelindustrien, så et billigt lægemiddel for en sygehuslæge kan godt være et relativt dyrt lægemiddel for en praktiserende læge. Det handler derfor om at skabe en fælles viden og forståelse på tværs af sygehuse og praktiserende læger, siger Henrik Sprøgel.