Nordjysk skole får hård kritik efter aflivning
Vi begynder med aflivningen af en høne. Sindal Skole bliver i dag kritiseret for aflivningen, der blev foretaget foran 3. klasses-eleverne og efterfølgende blev lagt ud som video på skolens Facebook-side. Nu viser det sig, at skolen også har brudt loven i processen.
Aflivningen af en høne foran en 3. klasse har medført hård kritik af Sindal Skole. Flere mener nemlig, at aflivningen var foretaget forkert og uden respekt.
Det er en del af livet, at lære hvor maden kommer fra. Det mener de på Sindal Skole, hvor de i denne uge holder landbrugstemauge for en af deres 3. klasser. For at lære børnene om ”fra-jord-til-bord”-princippet skulle klassen derfor overvære aflivningen af nogle høns.
Men det har nu fået skolen i uføre, efter de uploadede video af aflivningen og lagde det på skolens Facebook-side. I hvert fald retter en af skolens tidligere elever nu skarp kritik af skolen, efter hun så video af aflivningerne på Facebook.
- Jeg var så dybt chokeret over, at nogle kan finde på ikke kun at filme det og gøre det, men også ligge det ud på sociale medier på en skole, fortæller tidligere elev Marie Kræmmer.
Det kan ikke være pædagogisk for et barn at se et dyr blive mishandlet på den måde
I videoen, der nu er fjernet, ser man en lærer og elev, der i samarbejde afliver en af hønerne. Det foregår ved, at læreren banker hønen hårdt ind i en træstub tre gange, hvorefter eleven afliver hønen med adskillige øksehug mod halsen. Alt sammen mens børn og lærere rundt omkring hujer og griner. Og det er netop måden hønen bliver aflivet på, der får Marie Kræmmer i det røde felt.
- Det kan ikke være pædagogisk for et barn at se et dyr blive mishandlet på den måde. Selv efter den er død, bliver den jo hugget i halsen med en økse flere gange, mens elever og lærere griner af det. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger Marie Kræmmer.
TV2 Nord har i dag vist videoen til dyrenes beskyttelse. De mener heller ikke, at læreren og eleven får aflivet hønen på en hensigtsmæssig måde.
- Den skulle have været bedøvet med et slag, og have været aflivet med et slag. Når man afliver dyr, er det vigtigt, at det sker så hurtigt som muligt, og at dyret ikke lider. Derudover skal der være en vis respekt omkring det, og det synes jeg ikke, jer ser i videoen, fortæller Inger Lund Overgaard, der er dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.
På Sindal Skole erkender de i dag, at aflivningen af hønen godt kunne være foretaget på en bedre måde. De fortæller dog, at børnene forinden aflivningen havde fået forklaret processen. Ligesom en lærer havde aflivet en høne på egen hånd foran eleverne, inden de fik lov at deltage.
- Læreren, der har aflivet hønen, har gjort det hele sit liv, så der har været styr på det. Men med tanke på det Dyrenes Beskyttelse siger, så tager vi det selvfølgelig til efterretning, så vi kan gøre det anderledes en anden gang, fortæller skoledistriktsleder ved Sindal Skole, Jakob Borup.
Ud over den dårlige aflivning kritiserer Dyrenes Beskyttelse også Sindal Skole for at lade børn under 14 år aflive høner. Det må man nemlig ikke ifølge loven, forklarer Inger Lund Overgaard.
- Børn må ikke udføre bedøvelse, aflivning eller slagtning af dyr. Derfor er det selvfølgelig beklageligt, at skolen ikke har sat sig ind i lovgivningen, fortæller hun.
Selvfølgelig tager vi det til efterretning, så vi kan sikre, at det her ikke sker igen
På Sindal Skole erkender Jakob Borup, at skolen simpelthen ikke har været klar over, at de regler eksisterede.
- Selvfølgelig tager vi det til efterretning, så vi kan sikre, at det her ikke sker igen, slutter Jakob Borup.
Han understreger dog, at ingen af de børn, der har overværet aflivningen, efterfølgende har været kede af det eller udtrykt ubehag omkring oplevelsen.
Ifølge Inger Lund Overgaard fra dyrenes beskyttelse, så er der heller ikke noget galt i, at børn overværer ting som aflivninger af dyr.
- Det kan faktisk være rigtig god læring for børn at lære, hvor tingene kommer fra. Så længe tingene foregår på en ordentlig måde, så er det rigtig sundt at opleve.
Den opfattelse deler de på Sindal Skole. Der dog fremover vil tjekke tingene en ekstra gang, inden de afliver høns foran deres elever.
- Vi mener jo, at det er en del af livet at se, hvor vi får vores mad fra. Det kan børnene lære rigtig meget af. Vi mener nu også, at alt omkring vores temauge og aflivningen af hønen er foregået ordentligt, men vi lærer selvfølgelig af, hvis vi kunne have gjort det bedre, slutter Jakob Borup.