Nordjysk socialdemokrat efter samråd om akutbil: "Vi skal for alt i verden beholde den"

Regeringen bør sætte penge af til den fortsatte drift af en akutlægebil i Hjørring, mener det nordjyske folketingsmedlem, Flemming Møller Mortensen. Foto: Ib William Christensen

Flemming Møller Mortensen stillede i dag ministeren samrådsspørgsmål om akutlægebilen i Hjørring, som han vil have tilbage på finansloven.

Fra næste år vil statskassen ikke længere betale for en akutlægebil i Hjørring. Den udgift må Region Nordjylland selv sørge for, hvis man altså fortsat vil have en akutlægebil til at dække det nordlige Vendsyssel, lyder det fra regeringen.

Den melding er den nordjyske socialdemokratiske sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, langt fra tilfreds med, og derfor havde han torsdag kaldt sundhedsminister Ellen Trane Nørby i samråd for at få svar på, hvorvidt ministeren synes, at det er en rimelig og tryghedsskabende løsning for de 180.000 nordjyder, som ikke er tilstrækkeligt godt dækket af akuthelikopteren, som har lang vej fra basen i Skive.

- Staten betaler jo for helikopteren, og derfor er det også rimeligt, at staten skal betale i de dele af landet, hvor man ikke er dækket godt nok af helikopteren, siger Flemming Møller Mortensen.

Det nordjyske folketingsmedlem mener ikke, at man kan undvære akutlægebilen i Hjørring, da den sikrer en reel tryghed og sikkerhed for borgerne, som kan få hurtig og akut hjælp, når det går rigtig galt.

- Vi skal for alt i verden beholde akutlægebilen i Hjørring, siger han.

Der blev ikke uddelt penge under dagens samråd, men den nordjyske sundhedsordfører synes dog, at han fik trukket alvoren op over for sundhedsministeren.

- Regeringen kan godt se, at der er uens forhold, men alligevel er man ikke villig til at sætte penge af til akutlægebilen. Jeg synes dog, at der var lydhørhed fra ministerens side under samrådet. Hun mener, at man må øremærke de penge, regionerne får til det præhospitale beredskab, og det er præcis det, vi i Socialdemokratiet også mener, siger Flemming Møller MOrtensen.

I finansloven for 2018 er der ikke sat penge af til den fortsatte drift af akutlægebilen i Hjørring, men Flemming Møler MOrtensen håber, at bilen kan komme tilbage i det statslige budget.

- Vi i Socialdemokratiet skal jo desværre ikke være med til at forhandle finanslov, men vi må sætte vores lid til, at dem, der skal forhandle finansloven er opmærksomme på det her og får det med, siger Flemming Møller Mortensen.

Region Nordjylland har sagt, at man vil finde pengene til at drive akutbilen, såfremt staten ikke vælger at få den tilbage på finansloven, men det betyder, at der skal spares andre steder i det i forvejen stramme budget.

Forsiden lige nu