Nordjysk succes i Norge

L&H-Rørbyg Aalborg har succes med at eksportere fjernvarme-knowhow til Norge, der først nu tager fat på udviklingen af den billige og miljøvenlige varmeforsyning.

En af de store fordele ved at drive virksomhed i det nordligste Danmark i øjeblikket, er nærheden til det boomende norske marked. Det har L&H-Rørbyg Aalborg udnyttet.

- Vi havde lige udført en specialopgave i Kristiansand og skabt os et godt ry, da Agder Energi her i foråret søgte en ny leverandør af distributionsnet til fjernvarme, siger Mogens Østergaard, afdelingschef for L&H-Rørbyg Aalborg.

Nye norske opgaver på vej

For L&H-Rørbyg Aalborg har det været vigtigt i starten af samarbejdet at bide sig godt fast og sikre, at Agder Energi er 100 % tilfredse med indsatsen.

De medarbejdere, man har sendt til Kristiansand, har da også formået at levere en indsats, som har skabt respekt for de danske fjernvarmekompetencer i Norge.

- Jeg har lige været til det årlige fjernvarmemøde i Oslo, hvor den stadig meget lille inderkreds på omkring 200 fjernvarmefolk fra hele Norge mødte op, siger Mogens Østergaard.

Rørlægning over elve og klippeskrænter

Det er ikke kun fjernvarmemiljøet, der er anderledes i Norge. Naturen ligner heller ikke helt de blødt bakkede nordjyske landskaber. Det skaber nye udfordringer, som kræver innovative løsninger:

- Heldigvis er det ikke os, der står for sprængnings- og gravearbejdet, siger Mogens Østergaard

- men vi skal fx jævnligt finde den smarteste måde at hejse store 250 mm rør 40 meter op ad en klippe og fastgøre dem oven på granitten. Med de geologiske forhold de har i Norge, er underboring ikke så gangbar en løsning som i Danmark. Det samme gælder, når rørene skal føres over en elv. Her specialrigger vi ofte en pram, så vi kan ligge stabilt i den stærke strøm og montere rørene under en bro, siger Morten Østergaard.

Forsiden lige nu