Nordjysk teknologi redder mennesker og elefanter i Thailand
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Direktøren af den nordjyske virksomhed er sikker på, at teknologien vil redde liv.
På et lille kontor på Aalborg Universitet holder den nordjyske virksomhed Robotto til. Men det lille lokale med fem skriveborde rummer store idéer.
- Vi er en af bare tre virksomheder i verden, der er i stand til at lave billedgenkendelse i realtid på droner, fortæller medstifter og administrerende direktør Kenneth Geipel.
Sammen med WWF Verdensnaturfonden er Robotto i gang med et projekt i nationalparkerne Kui Buri og Kaeng Krung i Thailand. Her lever udrydningstruede elefanter tæt på mennesker, hvor skoven grænser op til marker. Efterhånden som regnskoven forsvinder, presses elefanterne ind på et stadig mindre område, og derfor forlader de skoven for at finde føde. Og det fører til farlige situationer for både mennesker og elefanter.
- Det vi prøver at gøre med vores teknologi er at forhindre konflikterne i at opstå, inden elefanterne kommer ind og ødelægger afgrøderne.
Se indslaget herunder
Det særlige ved teknologien er, at dronen selv kan finde og følge elefanterne - og med det samme sende informationen tilbage til park-rangerne, som så kan jage elefanterne væk. Samtidig ved parkrangerne også, hvad der møder dem. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om der er to eller ti elefanter.
- Den thailandske skov er utrolig tæt, så derfor er der før opstået farlige situationer, hvor parkrangerne har været ude for at lede efter nogle elefanter, og lige pludselig befandt sig midt i en flok. Nu ved de, hvor de er, og hvor mange der er, forklarer Kenneth Geipel.
WWF vil bremse sammenstød
Droneprojektet kommer efter mange års konflikter mellem mennesker og elefanter i området. Uroen betyder, at 34 procent af husstandene og hele 70 procent af de thailandske plantageejere i området mener, at de udrydningstruede elefanter helt bør udryddes. Det viser en undersøgelse fra 2018 fra det internationale miljønetværk IUCN.
Ifølge WWF Verdensnaturfonden er én person blevet dræbt og tre såret, mens én elefant er blevet dræbt under konflikter.
- Vores thailandske kolleger har testet forskellige løsninger for at dæmme op for sammenstødene mellem mennesker og elefanter. De har blandt andet opsat bistader, fordi elefanter er bange for bier. Men pladsmanglen er så stor i Thailand, at selv denne løsning – som ellers fungerer fint i blandt andet Afrika – ikke helt kan løse problemet, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF og fortsætter:
- Derfor vil droner gøre en ekstra stor forskel. Faktisk er jeg helt sikker på, at de vil redde liv. WWF Verdensnaturfonden bruger allerede droner til at overvåge dyrebestande rundt om i verden, men det er banebrydende, at vi nu benytter kunstig intelligens til at undgå sammenstød mellem mennesker og dyr, siger han.
Projektet i Thailand er også kun begyndelsen for den nordjyske virksomhed:
- Vi taler med flere organisationer især i Afrika, som har de samme udfordringer, men også med krybskytter. Det er enorme områder, der skal overvåges, og de har ikke selv ressourcerne til at afsætte så meget personale, fortæller Kenneth Geipel.