LIGE NU:

Nordjyske borgmestre bakker op om skærpede restriktioner

De nordjyske borgmestre blev klokken 14 orienteret om, at de skærpede restriktioner ville gælde for hele landet fra onsdag.

Det har ligget i luften det meste af tirsdagen og i løbet af eftermiddagen blev det så officielt

De skærpede restriktioner, der lige nu gælder i 69 kommuner rundt om i landet rulles ud til at gælde for resten af Danmark også.

Først blev folketingets sundhedsordførere orienteret om de nye tiltag mod en stadig stigende smitte, og senere fik landets borgmestre samme besked.

- Jeg er ikke overrasket, og jeg har en opfattelse af, at vi alle sammen gerne bidrager. Vi er trætte af det og synes, at det har mange konsekvenser, men vi bliver nødt til at bidrage og give det en skalle, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S).

Den opfattelse deler hendes kollega i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V).

- Vi har prøvet det før, og vi ved, at det virker, så det kan ikke nytte noget at blive metaltrætte nu, siger han.

Nordjylland er fortsat et af de områder i Danmark, hvor der er færrest smittede pr. 100.000 indbygger – det såkaldte incidenstal.

Én smittet på Læsø

På Læsø er der således lige nu kun én smittet med coronavirus, men trods det lave smittetal, så er øens borgmester Karsten Nielsen (DF) ikke imod de nye tiltag.

- Vi er nødt til at støtte op om restriktionerne. Det er ærgerligt, at det går den vej med smitten, siger Karsten Nielsen (DF).

De nordjyske borgmestre fik sammen med resten af borgmestrene i landet en orientering fra Sundhedsminister Magnus Heunicke på et virtuelt møde tirsdag klokken 14. Her fik de beskeden om, at de skal sende de ældste elever hjem fra skole, lukke for alt indendørs sport og lukke restauranter og caféer, ligesom resten af tiltagene i de 69 alle berørte kommuner også gælder fra onsdag klokken 16.

- Det handler om at knække kurven, bryde smittekæder og så handler det om, fik vi at vide på mødet med Sundhedsministeren, at der er et truende pres på sundhedsvæsnet i forhold til, at der er mange syge, og man skal have kapacitet til at tage sig af de syge, så vi bliver nødt til at bidrage, slår Birgit S. Hansen (S) fast.

Tre ud seks kommuner med færrest smittede er nordjyske

Smitten i lige nu stadig størst i og omkring København, mens tre ud af seks kommuner med færrest smittede er nordjyske.

Handler det om, at Københavnerne ikke skal komme herover på restaurant og café eller handler det om at stoppe samfundsaktiviteten generelt?

- Det var et af de spørgsmål, der blev stillet på mødet med Sundhedsministeren, svaret er, at det der hjælper lige nu er, at man skal være maksimalt ti og huske at spritte af, passe på de svage og lade sig teste, hvis man har symptomer, så det handler ikke om at lukke landsdele, det handler om at hele Danmark skal trække på samme hammel med de samme restriktioner, svarer Birgit S. Hansen (S).


Her er de landsdækkende restriktioner

Gælder til og med 3. januar

For en måned siden blev syv nordjyske kommuner åbnet igen efter at have lukket ned med de hårdeste restriktioner, der har været rullet ud i landet. To uger varede nedlukningen den gang, og nu er det altså tredje gang, at Nordjylland skal lukkes ned.

- I forhold til den seneste nedlukning, så er det til at leve med det her, siger Karsten Nielsen (DF).

- Da vi blev lukket ned som en af de syv kommuner, kunne vi se, at tallene (for antal smittede, red.) faldt stille og roligt, siger Birgit S. Hansen (S).

Restriktionerne, som nu gælder for hele landet, gælder fra onsdag den 16. december klokken 16 og frem til og med den 3. januar, men Birgit S. Hansen siger, at Sundhedsministeren på mødet tidligere tirsdag forklarede, at de ikke kan sikre, at restriktionerne ophæves den 3. januar, og at de kan fortsætte, hvis der stadig ikke er kommet kontrol over smitten.