LIGE NU:

Nordjyske borgmestre frygter millionregning efter IF-konkurs

Flere nordjyske kommuner frygter nu, at de kommer til at sidde tilbage med en regning for massiv oprydning af affaldsmaterialer, efter IF Group er gået konkurs.

Lige nu kæmper kurator for at sælge selskabets forskellige aktiver - herunder projekter og affaldsmaterialer i Nordjylland - men hvis ikke det lykkes, kan det i sidste ende være borgerne, der skal betale regningen for oprydningen af IF.

Det bekymrer blandt andre borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen.

Her har IF nemlig i en årrække drevet jorddeponeringsanlæg. Vesthimmerland er en af de tre kommuner i Nordjylland, hvor IF har affaldsmaterialer liggende. I Vesthimmerland har de haft massive mængder af jord.   

Hvis ingen er klar til at overtage jorden og driften fra IF, skal det hele fjernes - på kommunens regning.

- Det er ikke i orden, at sådan en regning kan pålægges kommunen. Det er helt urimeligt, at vi kan komme i sådan en situation. Vi er servicemindede og lejer en grund ud, siger Knud Kristensen.

Også borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt, tror, at IF-konkursen i sidste ende koster i skatteborgernes lommer.

quote Det er helt urimeligt, at vi kan komme i sådan en situation.

Knud Kristensen, borgmester, Vesthimmerlands Kommune

- Der er ikke så meget at gøre ved det. Det er jo altid kommunerne, der sidder med aben til sidst, siger Arne Boelt.

Det er kurator og advokat ved Lett, Gert Nissen, der i sidste ende kan redde kommunerne fra regningen. Men det kræver, at han får solgt IF's projekter og materialer til andre virksomheder.

- I værste tilfælde er, at det ikke lykkes at gennemføre de her overdragelser, og der kan man ende med, at affaldet bliver kommunens problem.

Kan du forstå, hvorfor nogle borgmestre ryster i bukserne over en stor regning?

Det forstår jeg udmærket godt, men det er jo sådan spillets regler i de her sager. Jeg forsøger at gøre det bedst muligt for at repræsentere kreditorernes interesser. Så må vi se, hvad der sker, siger Gert Nissen.

Se her indslaget fra Nordjylland Live ferdag aften.