LIGE NU:

Nordjyske efterlønnere knokler løs

Mindst hver femte nordjyske sygeplejerske, håndværker eller folkeskolelærer arbejder ved siden af efterlønnen.

Vi er vilde med at gå på arbejde - også når vi er gået på efterløn. Det viser tal fra fagforeninger og A-kasser.

Irma Lyngberg er anæstesisygeplejerske, 63 år og på efterløn. Hun kunne have trukket sig helt tilbage for flere år siden, men alligevel har hun valgt at arbejde ved siden af efterlønnen.

- Jeg er ikke brændt ud endnu. Jeg føler, at jeg stadigvæk kan give noget til mit arbejde. Og jeg vil gerne have kolleger, siger Irma Lyngberg.

Jeg er ikke brændt ud endnu. Jeg føler, at jeg stadigvæk kan give noget til mit arbejde. Og jeg vil gerne have kolleger

Ifølge tal fra Danske Sundhedsorganisationers A-kasse arbejder hver fjerde nordjyske sygeplejerske ved siden af efterlønnen.  Det tal overrasker ikke Jytte Wester, formand for Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland.

- Det viser, at vores medlemmer er meget dedikerede til deres job. Det er en stor og svær beslutning helt at forlade arbejdsmarkedet, og så er det genialt, at man kan kombinere efterløn og arbejde, siger Jytte Wester.

Fagforeningen 3F oplyser til TV2 Nord, at hver femte håndværker i et eller andet omfang arbejder ved siden af efterlønnen. Tallene gælder også i Nordjylland.

- Det viser klart, at folk selv kan finde ud af at blive på arbejdsmarkedet, uden at politikerne behøver at blande sig, siger Reidar Kogstad, formand for 3F Byg i Aalborg.

En efterlønner må gerne tage arbejde, men der modregnes i den udbetalte efterløn. Alligevel vælger flere og flere den løsning. Det forudså Per H. Jensen, professor og efterlønsekspert på Aalborg Universitet, da han for flere år siden begyndte at forske i adfærden omkring efterløn.

- Jeg er slet ikke overrasket. Det er ikke økonomiske incitamenter, der afgør, om folk arbejder eller ikke arbejder. Mange af de reformer, der blev lavet på arbejdsmarkedet, har lidt været et slag i luften og har kun understøttet de tendenser, der var i forvejen. Det ser vi jo nu, siger Per H. Jensen. 

Efterlønseksperter og fagforeningsformænd konstaterer, at folk selv kan finde ud af at blive på arbejdsmarkedet