Foto: Mette Svenningsen

Nordjyske kommuner får millioner til nedrivning

Morsø og Hjørring Kommune får nu tildelt millioner af kroner, der skal være med til at gøre små og mellemstore byer mere attraktive som levesteder.

Tomme butikker og nedslidte bygninger er et kendt fænomen i flere små og mellemstore byer rundt i Danmark. Det har fået Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til at uddele ikke mindre end 30 millioner kroner, hvor 6,7 millioner går til Morsø og Hjørring Kommune.

De to kommuner har indsendt ideer til, hvordan de kan gøre disse mindre byer til mere attraktive levesteder. Morsø og Hjørring Kommune er blandt syv projekter, der har fået tilført midler.

- Det er meget opløftende at se, at kommunerne er så fulde af ideer. Ved at genoplive bymidterne, kan vi være med til at udvikle og fastholde bosætningen især i de små og mellemstore byer. Det er vigtigt, fordi erhvervsudviklingen er afhængig af, at der også er attraktive steder at bo for dem, der skal arbejde i området ", siger ministrer for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen.

Morsø Kommune har fået tilført 2,4 millioner kroner, mens Hjørring Kommune har fået 4,3 millioner. I Hjørring skal pengene bruges til at gennemføre en "strategisk skrumpning", hvor de byer som ikke er attraktive vil blive omdannet ved nedrivning.

- Vi er fantastisk stolte over, at vi er blevet udvalgt. Vi har en lang strækning fra Løkken til Hjørring, hvor der er en del landsbyer, der er ramt af at ligge tæt på landevejen. Det har skabt afvikling, men vi mener, at det er vigtigt, at her ser ordentlig ud, siger Helle Lassen, der er kontorchef på Hjørring Kommune.

Planen er i Hjørring Kommune, at man vil vende nogle af de ramte byer rundt væk fra landevejen, og i den plan kan de 4,3 millioner kroner være en stor hjælp.

- Det kan helt sikkert gøre rigtig meget. Normalt har vi otte millioner kroner i den her pulje, så set i det perspektiv, så giver det os en række muligheder, siger Helle Lassen.