Foto: Ib William Christensen

Nordjyske kommuner kontrollerer ikke løndumping

En række nordjyske kommuner har ingen krav om dansk løn på bygningsarbejde.

Selvom der udadtil er stor politisk modstand mod løndumping, er det begrænset, hvad de nordjyske kommuner egentlig gør ved problemet. Fagbladet 3F har fået aktindsigt i en undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet, der viser, at Frederikshavn, Hjørring, Vesthimmerlands og Læsø Kommune ikke har noget krav om danske lønforhold, når de får udført kommunalt byggearbejde.

Aalborg, Rebild og Mariagerfjord har kun krav om danske lønforhold nogen gange, men fører ingen kontrol med, om kravet overholdes. Og selvom Brønderslev og Jammerbugt Kommune her gør sig til dukse med krav om danske lønforhold ved alle bygningsopgaver, har de heller ingen kontrol med, om kravet overholdes.

Ifølge Hjørrings borgmester og formand for Økonomiudvalget Arne Boelt opstår problemet, når kommunen hyrer et firma, der har et andet firma under sig. Når opgaverne kommer ud i tredje led, er det svært for kommunen at føre kontrol med arbejdet, men Arne Boelt understreger, at arbejde i Hjørring Kommune skal betales efter en dansk overenskomst.

Han stiller sig desuden uforstående over, hvorfor Beskæftigelsesministeriets undersøgelse viser, at Hjørring Kommune ikke har krav om løn efter dansk overenskomst, da dette ifølge borgmesteren i høj grad er tilfældet. Han nævner i samme omgang, at kommunen også har foretaget flere kontroller for at sikre, at kravene bliver overholdt.

De manglende krav og manglende kontrol er et landsdækkende problem, som 3F har tre løsningsforslag på. De mener, at alle kommuner bør indføre krav om danske lønforhold, kommunerne skal føre kontrol med, om kravene bliver overholdt, og der skal være straf til firmaer, der ikke lever op til kravene.