02:09

Kørekortet koster de nordjyske køreelever noget mere end forventet. Nordjyllands Politi har nemlig lang ventetid på køreprøver og de kæmper lige nu en kamp med at overholde deres servicemål.

Der er lange ventetider på at komme til køreprøve. Mange elever aner ikke, hvor længe de skal vente på at komme til prøve. Foto: Stefan Kjærgaard

1 af 2

Nordjyske køreelever må spejde langt efter køreprøven

Der er lang ventetid på køreprøver hos Nordjyllands Politi, som ikke kan leve op til servicemålet om højst ti dages ventetid fra teoriprøve til køreprøve.

Vibeke Gudjohnsen er i gang med at tage sit kørekort. Teoriprøven er veloverstået - det er faktisk to uger siden. Men hun ved stadig ikke, hvornår hun kan komme til køreprøve.

- Det er frustrerende, at man ingenting ved om hvornår man har det kort i hånden, siger Vibeke Gudjohnsen.

Nordjyllands Politi har som servicemål, at man skal kunne gå til køreprøve højst ti dage efter, at man har bestået teoriprøven. Lige nu kan der være op til fire ugers ventetid, og det frustrerer både køreelever og kørelærere.

Blandt andet Henriette Pedersen fra Henriettes køreskole i Brovst, som har mere end svært ved at finde prøvetider til sine elever. Lige nu har hun 15 elever, der venter på at komme til køreprøve.

- Vi kan ikke gøre noget. Det handler bare om at være først i bookingssystemet. Jeg er for tiden inde ti gange om dagen for at kigge efter køreprøver til mine elever, og hver eneste gang, bliver jeg mødt af besked, hvor der står, at der ikke er nogen tilgængelige køreprøver, siger Henriette Pedersen.

Hos Nordjyllands Politi erkender de, at de har svært ved at følge med, og det skyldes blandt andet, at det fra årsskiftet blev muligt for 17-årige at tage kørekort, og det har øget presset på de prøvesagkyndige.

- Vi fornemmer nu for alvor, at de 17-årige har fået den her mulighed. Vi har selvfølgelig godt vidst, at den måtte komme. Og vi har egentlig undret os over, at den først kommer nu, men nu er det nærmest en tsunami der rammer os, siger vicepolitiinspektør Ole Juul Schmidt, som er chef for færdselspolitiet ved Nordjyllands Politi.

Han tror ikke, det lykkes at få ventetiderne nedbragt lige med det samme.

- Jeg er bange for, der vil gå noget tid. Jeg skal ud og lede efter ressourcer på alle hylder og det bliver primært de blå skjorter, altså politifolk, som skal løse opgaven, siger Ole Juul Schmidt.

Det kan gøre det noget dyrere for køreeleverne, som kan risikere at skulle betale for ekstra køretimer for at være helt klar, når dagen for køreprøven endelig kommer.

For Vibeke Gudjohnsen betyder den lange ventetid ekstra nerver frem mod køreprøven.

- Det værste vil være, hvis der går to-tre måneder, for jeg bange for at glemme det jeg har lært. Jeg er nervøs i forvejen for at skulle til køreprøve, så hvis der går alt for lang tid er det slet ikke sjovt længere, siger hun.