LIGE NU:

Nordjyske minkavlere får erstatning

Efter seks års juridiske slagsmål får minkavlere endelig erstatning for minkfoder med salmonellabakterier. Erstatningerne går fra 40.000 til 1,2 millioner kroner

Vestre Landsret har nu - efter seks års juridisk holmgang - fastsat de erstatninger, som en række nordjyske minkfarmere skal have af Nordjysk Minkfoder A/S.

Allerede i 2004 slog landsretten i en særskilt dom fast, at minkfodercentralen var ansvarlig for, at der i 2000 blev leveret minkfoder, der var inficeret med Salmonella Dublin - en bakterie, der medfører aborter og stor hvalpedødelighed i besætningerne. Siden har parterne så diskuteret, hvordan tabene kunne gøres op.

Erstatning på op til 1,2 millioner
Erstatningerne går lige fra 40.000 til 1,2 millioner kroner og ligger stort set imellem de beløb, som fabrikken har anerkendt, og det avlerne havde krævet.

De endelige erstatningsbeløb andrager tilsammen 4,5 millioner kroner, og i realiteten er det Tryg Forsikring, der skal betale disse penge, plus 376.000 kroner i sagsomkostninger.

En enkelt avler får ingen erstatning, da landsretten fandt hans opgørelser for upræcise. I fire andre sager er der indgået forlig siden 2001.

/ritzau/