LIGE NU:

Nordjyske politikere er troløse

Politiske skilsmisser er sjældnere end blandt ægtefolk. Men det sker alligevel jævnligt, at politikere svigter deres parti i valgperioden - især i Nordjylland.

De nordjyske kommunalpolitikere er nogle af de mest troløse i Danmark. I hvert fald når det gælder at smutte fra jobbet i utide.

Siden kommunalvalget for tre år siden har 12 nordjyske kommunalpolitikere skiftet parti eller er blevet løsgængere. I hele landet drejer det sig om 84 lokalpolitikere, der er "hoppet af" i valgperioden. Region Nordjylland hører derfor til de mest troløse i betragtning af, at regionen har bare 11 byråd, mens der i hele landet er 98.

- Partierne bør blive bedre til at gøre klart for deres kandidater, hvad det indebærer at stille op for et parti til et valg. Det dur ikke, at folkevalgte bare smutter i utide, siger det nordjyske folketingsmedlem Lene Hansen til Nordjyske stiftstidende. Hun er - stadig- socialdemokratisk ordfører i emner, der vedrører valgloven, og mener, at en slags kontrakt med kandidaterne ville være på sin plads.

Valgforsker Ulrich Kjær fra Syddansk Universitet siger, at dybest set ved ingen, om vælgerne stemmer på partiet eller personen. Derfor er det eksisterende system, hvor politikerne kan skifte parti uden at blive smidt ud af byråd eller folketing trods alt det mindst ringe system.

/ritzau/