LIGE NU:

Nordjyske sømænd bliver snydt

Det koster sømænd på havundersøgelsesskibet Dana op mod 60.000 kroner om året per mand, at de skattemæssigt ikke bliver regnet for søfolk.

De 35 ansatte på Dana er rasende. De har i flere år kæmpet for deres sømandsfradrag og går nu til folketingspolitikerne.

Per Christiansen er hovmester på skibet Dana. Han er uddannet sømand, men det regner myndighederne ham ikke for, når han skal have sit sømandsfradrag.

- Det er grotesk, for vi opfylder alle betingelser med en sømandsuddannelse, certifikater, skibsstørrelse og så videre. Vi er ansat som søfolk. De forskere, vi transporterer, er vores passagerer, siger Per Christiansen.

Dana, der har Hirtshals som udgangshavn, bliver brugt til havundersøgelser og har forskere ombord. Søfolkene på samme skib vil ikke beskattes på samme måde som forskerne, men det er det, der sker. Skibets navigatør, Jesper Sandager, gør også oprør, fordi han ikke regnes for at være sømand, når han skal udfylde sin selvangivelse. Søfolkene på alle andre skibe har 109.000 kroner i fradrag, mens sømændene på Dana kun må trække 26.000 kroner fra. Det giver væsentligt mindre i løn

- For mig betyder det cirka 5000 kroner mindre om måneden. For en privat økonomi er det jo en del penge. Jeg er uddannet sømand og ansat til at drive skibet her. Det føles mærkeligt, at jeg rent skatteteknisk ikke må blive behandlet på samme vilkår som alle andre søfolk på alle andre skibe, siger Jesper Sandager.

De ansatte på Dana vil gerne have myndighedernes svar på, hvordan de skal registreres, hvis de ikke må regnes for at være danske søfolk. Skibet er det eneste af den slags forskningsskibe i Danmark, og derfor er de 35 ansatte også de eneste søfolk, der er ramt af de nye regler, der i 2005 fratog dem deres sædvanlige sømandsfradrag.

Sømændene på Dana har tilsammen mistet 2,5 millioner kroner i fradrag de seneste tre år. Det får nu det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen til at gå til skatteministeren med Dana-sagen. 

Dana-ansatte kæmper for at blive anset som søfolk

- De her folk passer deres arbejde og har sat mange penge til. De er ramt af en uretfærdighed, der trænger til at blive rettet op, siger Bjarne Laustsen.

Ifølge Bjarne Laustsen så er søfolkene på Dana blevet urimeligt behandlet, fordi de er anbragt i en forkert skibsklasse.

-De er blevet ligestillet med flydekraner og sandsugere. Det er helt forkert, for de er søfolk, der opererer i internationalt farvand, og derfor skal de have samme fradrag som de andre søfolk. Jeg tror og håber, at det hele beror på en fejl i embedsmandssystemet. Derfor vil jeg nu tage en snak med skatteministeren. Vi må sige til EU, at det her skib blev fejlplaceret i 2005. Det skal simpelthen føres tilbage til den oprindelige status, siger Bjarne Laustsen.

 

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Til forsiden

Til forsiden