LIGE NU:

Nordjyske sundhedsordførere: Nødvendigt med nye tiltag

Statsministeren præsenterede fredag eftermiddag flere nye tiltag, der skal bremse coronasmitten i Danmark. Nødvendige tiltag, lyder det fra både De Konservative og Enhedslisten.

Lørdag klokken 12 skal alle danskere sørge for at have mundbindet med, når de skal på café eller restaurant, eller hvis de skal på bar eller diskotek. Derudover er det slut med at feste eller spise ude til senere end klokken 22.

Sådan lød det fredag eftermiddag, da statsminister, Mette Frederiksen (Soc.Dem.), præsenterede de nyeste tiltag mod coronasmitten. Restriktionerne er allerede gældende i kommunerne i hovedstadsområdet, men fra lørdag gælder de også i resten af landet.

- Vi kan se, at smittetallet stiger voldsomt, og der bliver flere og flere indlagte på hospitalerne, så vi skal tage det her alvorligt og sørge for at efterleve de regler, der nu er på området. Jeg er en smule nervøs for, om det ellers kan eskalere, og vi skal til at tage nogle endnu mere drastiske skridt, for det vil jeg nødigt se ske. Derfor synes jeg faktisk, at det er fornuftigt, at vi ruller reglerne ud i hele Danmark, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti.

- Særdeles fornuftigt

Smitten har været stigende i hele landet den seneste tid, og i løbet af det seneste døgn er 454 danskere konstateret smittet med corona, og antallet af indlagte er 58, hvoraf tre er indlagt på intensive afdelinger. Derfor giver det ifølge Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, god mening at reagere nu:

- Jeg synes, det er særdeles fornuftigt, og det er også det, vi selv har efterspurgt. Det, vi ser nu, er en stigning i antallet af smittede og indlagte, og den geografiske spredning er stor. Derfor er det nødvendigt at komme med nye tiltag, for det er klart, at det, der er opgaven, det er, at vi beskytter vores sårbare og udsatte grupper, og at vi ikke skal til at lukke yderligere ned på plejehjem, botilbud og væresteder, siger han.

De nye restriktioner kan få store konsekvenser for natteliv og restaurationsbranchen – er det nødvendigt at fokusere på en branche, der i forvejen er hårdt presset?

- Det er klart, at coronapandemien har store konsekvenser for erhverv og for folk, der mister deres arbejde og må på dagpenge, og der skal vi selvfølgelig forsøge at hjælpe så godt, vi kan. Men der er ikke nogen tvivl om, at hvis vi ikke gør noget, og smitten kommer ud af kontrol, så vil det have enorme konsekvenser samfundsmæssigt, og derfor er det bedre at gribe ind i god tid og forsøge at forhindre smitten i at brede sig, siger Peder Hvelplund, Enhedslisten.

Må ud og handle mundbind

På Bryghuset Vendia i Hjørring har 2020 været et år med mange op- og nedture. Bryghuset har som alle andre restauranter været lukket ned i foråret, og nu skal personalet igen til at vænne sig til nye retningslinjer, når mundbind og korte åbningstider bliver en del af hverdagen:

- Det er selvfølgelig enormt frustrerende og udfordrende, at man lige var kommet i gang igen, og nu skal man måske lidt ned i gear igen og starte forfra. Det er klart, man agerer hele tiden fra dag til dag, og det gør vi også nu, hvor vi må skynde os at handle mundbind, så vi er klar til i morgen, siger Søren Bække Junker, der er overtjener på Bryghuset Vendia i Hjørring.

Han fortæller, at borgerne i Hjørring har været gode til at støtte op om byens spisesteder, og det håber han, at de vil fortsætte med, selvom de nu skal til at have mundbind med, når de skal på restaurant:

- Det vil selvfølgelig være hårdt, hvis vi skal til at lide mere under det, så vi håber selvfølgelig at folk vil støtte op og komme ud og spise lidt tidligere, end de har gjort hidtil, siger Søren Bække Junker fra Bryghuset Vendia.

Lokale tiltag kan blive en realitet

I Nordjylland har særligt Brønderslev Kommune og Hjørring Kommune været ramt af stigende smittetal den seneste tid. I Brønderslev Kommune er det særligt et Open By Night-arrangement i Dronninglund, der har fået skylden for den stigende smitte.

I Hjørring er smitten i høj grad kredset om minkfarme i kommunen, og derfor efterlyser sundhedsordfører Peder Hvelplund fra Enhedslisten, at man vælger at gribe endnu mere ind i forhold til smitten fra minkfarmene:

- Der er mulighed for at gribe ind lokalt, for eksempel i Hjørring, hvor man kan gribe ind over for minkfarmene. Her undrer det mig, at man ikke griber ind og sikrer sig, at man får indført et forsigtighedsprincip, så man får aflivet besætningerne på de minkfarme, for vi kan se, at smitten spreder sig derfra, siger han.

Også De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, mener, at der bør kigges på minkfarmene for at se, om man her kan gøre noget for at bremse smitten:

- Jeg kunne godt have ønsket mig, at man kiggede på minkfarmene og for eksempel kompenserede medarbejderne for at blive hjemme og holde deres familier hjemme i det omfang, det kan lade sig gøre, for så kunne man undgå noget af den smittespredning, vi ser.

 

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden