Foto: Jesper Knud Fonvig

Nordjyske unge er bedst til at vælge erhvervsrettede uddannelser

33 procent af de nordjyske gymnasieelever går på handels- og teknisk gymnasium i stedet for det almene - og det er et godt valg, mener Dansk Erhverv.

Selv om det på mange måder virker, som om frasen "det er bedst at gå på det almene gymnasium" har bidt sig så godt og grundigt fast hos de unge og deres forældre, at de erhvervsrettede ungdomsuddannelser lider, er der alligevel lys at spore i Nordjylland.

Her er de unge nemlig de bedste i Danmark til at vælge latin og oldtidskundskab fra til fordel for erhvervsøkonomi og markedsføring. Faktisk er det over 30 procent af de unge, der vælger en gymnasial uddannelse, der satser på teknisk gymnasium (HTX) og handelsgymnasium (HHX) i stedet for det almene.

Til sammenligning er det kun cirka 20 procent af gymnasieeleverne i København, der satser på de erhvervsrettede gymnasier. 

  Foto: Dansk Erhverv

Det viser nye tal fra Danmarks Statistisk og Dansk Erhverv. Tallene viser også, at de nordjyske unge træffer et klogt valg.

- Unge, der har en hhx eller htx, bliver i højere grad ansat inden for det private erhvervsliv, og de tjener mere. De kommer også typisk hurtigere i gang med en videregående uddannelse. Og fra erhvervslivets side kan vi kun sige, at der er brug for de her talentfulde og dygtige unge. Danmark mangler allerede faglærte, og den mangel vil kun blive forstærket, skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Skal tallene for andelen af gymnasieelver på HTX og HHX blive endnu bedre, skal der ske en bedre kobling mellem folkeskolen og erhvervsskolerne, vurderer Dansk Erhverv. De unge skal have øjnene op for, at man kan rigtig meget med de uddannelser.

Et af de tiltag, der skal sikre det, er DM i Teknologi og Erhvervscase. De regionale mesterskaber er allerede overstået, og den 27. september er der så finale i Børsbygningen i København.

Her deltager to hold fra Nordjylland - et fra Handelsgymnasiet Aalborg, og et fra Aalborg Tekniske Gymnasium.