Nordjyske virksomheder halter efter landsgennemsnittet

Et nyt tiltag skal hjælpe de nordjyske virksomheder med at nå landsgennemsnittet.

En forskel på 1,6 procentpoint. Det er, hvad der skiller små og mellemstore nordjyske produktionsvirksomheder fra resten af landet.

Digitaliseringsgraden blandt de små- og mellemstore produktionsvirksomheder i Nordjylland er nemlig lavere end i øvrige danske virksomheder.

Det kan aflæses direkte på produktivitetsvæksten i branchen, som kun er på 1,8 procent i gennemsnit per år i Nordjylland mod 3,4 procent i landet som helhed i perioden fra 2011 til 2021.

Nyt tiltag skal hjælpe

Det basale niveau inden for digitalisering i nordjyske industri- og produktionsvirksomheder er et problem i forhold til vækst- og udviklingsmuligheder for virksomhederne, og for vækst i samfundet generelt.

- Den teknologiske udvikling bevæger sig meget hurtigt, og små- og mellemstore virksomheder skal derfor lære nye teknologier og processer med stadig stigende frekvens, fortæller Lars Erik Jønsson, der er administrerende direktør i Erhvervshus Nordjylland. 

Det skal et nyt tiltag ændre på.

- Det kan være svært at vurdere det økonomiske potentiale i en tilpasning eller investering i ny teknologi. Med AddSmart kan vi tilbyde virksomhederne adgang til eksperter, som de måske ikke selv har ansat, forklarer direktøren.  

På tværs af virksomheder

Til at sætte skub i udviklingen har innovationshubben AddSmart modtaget 19,8 millioner kroner fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Midlerne skal styrke konkurrenceevnen hos virksomhederne ved at øge digitaliseringsgraden og dermed effektivisere produktionen, logistikken og den overordnede service til kunderne.

Dermed kan virksomheder, der arbejder inden for samme branche og med samme typer af produkter, udveksle erfaringer, udfordringer og løsninger - uanset geografisk placering.

AddSmart består af et konsortium mellem Aalborg Universitet, Tech College, UCN, produktionsklyngen MADE, digitaliseringsklyngen DigitalLead, Norddanmarks EU-kontor, FORCE Technology og Erhvervshus Nordjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland