LIGE NU:

Nordmænd sigtes ikke for skud mod betjent

Overlevende nordmænd fra skuddrama sigtes for narkosmugling, men ikke for skud mod politiet.

Nordjyllands Politi arbejder på højtryk hen imod at få de to overlevende nordmænd fra søndagens skuddrama i Ålbæk varetægtsfængslet.

En politimand fra PET's aktionsstyrke blev hårdt såret af skud under aktionen, men ingen af de to er blevet sigtet for skuddene mod betjenten.

- Det kan selvfølgelig godt være, at den videre efterforskning giver anledning til det, men lige nu bliver der alene rejst sigtelse for overtrædelse af paragraf 191 i straffeloven, fortæller chefpolitiinspektør Claus Hilborg til Ritzau.

Den omtalte paragraf drejer sig om grov narkotikakriminalitet, og paragraffen kan også anvendes, når det drejer sig om hash.

Og det er netop hash, som den aktuelle sag drejer sig om. To nordmænd, som befandt sig på land, havde 250 kilo hash med til havnen. Den skulle hentes af en 49-årig nordmand, som kom sejlende i en hurtiggående gummibåd.

- Da de skal til at læsse hashen om bord, slår politiet til. De to mænd springer så ned i båden og efterlader hashen på kajkanten, fortæller Claus Hilborg.

Politiet har beslaglagt hashen, og derudover har efterforskerne også beslaglagt de biler, som mændene var ankommet i.

I forbindelse med nordmændenes flugt blev der skudt mod politiet fra båden. Kirsten Dyrman fra politiklagemyndigheden, som står for efterforskningen af selve skyderiet, har oplyst, at det angiveligt var den 49-årige, som skød.

Han blev efterfølgende dræbt af fire projektiler fra politiets tjenestevåben. En anden af smuglerne blev såret af skud, men er uden for livsfare. Det samme er den specialbetjent fra PET's aktionsstyrke, som blev skudt under aktionen.

Den anholdte gerningsmand, som ikke er blevet såret, bliver senere mandag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Hjørring.

Den sårede gerningsmand vil blive fremstillet uden at være til sted. Det betyder, at han skal møde i retten igen, når han er frisk nok, hvis altså dommeren giver politiet medhold i, at manden bør fængsels.

Ifølge chefanklager Søren Gade fra Nordjyllands Politi er det endnu ikke fastlagt, hvornår grundlovsforhøret bliver afholdt. Efter loven skal det dog ske inden 24 timer efter anholdelsen, som skete søndag kort efter klokken 21.