Nordmændene smartere end os

Nordmændene slipper billigere ved indkøb af medicin. Norge har indført krav om hvad medicin maksimalt må koste. Det havde sparet Regionerne i Danmark for 307 millioner kroner, hvis Danmark havde en tilsvarende ordning.

<b>307 millioner i besparelse</b>
Kunne danske sygehuse købe medicin til de priser, som de norske sygehuse betaler, så havde Danske Regioner sparet 307 millioner kroner. Det viser en beregning af udgifterne til de 14 mest omkostningstunge medicintyper, som Danske Regioner har foretaget.

<b>22% mere end i Norge</b>
I Danmark kostede de 14 medikamenter 1,4 milliarder kroner, eller 22 procent mere, end de officielle norske priser. Det skriver Politiken.

<b>Dansk prismodel</b>
Forklaringen er den danske prismodel, der betyder, at medicinproducenterne kan sætte prisen i Danmark, mens de i Norge bliver tvunget til at følge gennemsnitsprisen i de billigste lande.

<b>Danske Regioner foreslår ændring</b>
Det holder ikke, mener Danske Regioner, som nu opfordrer regeringen og Folketinget til at følge de norske regler.

- Problemet er, at loven ikke tillader, at vi selv fastsætter en øvre pris, sådan som nordmændene gør. Det kan vi godt fortsætte med som de glade, troskyldige og naive danskere, der tror på, at medicinalindustrien aldrig kunne finde på, at udnytte det danske marked. Eller vi kan lave systemet om, så vi presser firmaerne ned i samme prisleje, som resten af Europa har, siger regionernes formand, Bent Hansen (S).

<b>Norge stiller krav</b>
Nordmændene har valgt at stille krav til producenterne om, hvad medicinen maksimalt må koste, før den overhovedet får markedsføringstilladelse.

<b>Danmark stiller ikke krav</b>
Sådanne krav findes ikke i den danske lovgivning, og i lyset af de eksplosivt stigende udgifter til sygehusmedicin, er lovgivningen et problem, mener regionerne.

<b>Medicinfirmaerne afviser</b>
Medicinproducenterne afviser, at de bevidst sætter prisen højere i Danmark end i andre lande. De mener, at regionerne fordrejer tallene til egen fordel, men de bekræfter, der bliver givet forskellige rabatter.
ritzau/