Birkepollen-sæsonen begynder i år to uger tidligere end normalt. Foto: Morten Nymand Ritzau Scanpix

Nu blomstrer en af de helt store pollenplager: Birkepollen er allerede i gang

Selvom sæsonen for birkepollen normalt først melder sin ankomst omkring midt-april, spotter Astma-Allergi Danmarks pollentællere allerede nu birkepollen i mikroskopet.

Halvdelen af Danmarks en million pollenallergikere reagerer på birk. Det er altså en af de helt store pollenplager som nu er indtruffet, når Astma-Allergi Danmark starter sæsonen for birkepollen to uger tidligere end normalt.

Derfor sættes sæsonen i gang med et pollental på 3 for Østdanmark og 31 for Vestdanmark søndag. Birkesæsonens tidlige start i år skyldes blandt andet et mildt forår og en pludselig stigning i graderne.

– Det er stadig svært at spå om, hvordan sæsonen vil arte sig, men hvis vejret fortsætter med sol og varme, kan vi godt forvente høje pollental. Vi har allerede haft rekordhøje mængder af el og hassel dette forår. Omvendt kan kulde og regn godt slå pollenniveauerne lidt ned, siger Andrea-Pil Holm, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

Omkring en million danskere har pollenallergi, og af disse er lidt over halvdelen allergiske over for birkepollen.

Birk er altså en af de helt store pollenplager for mange.

Efter den varme weekend er temperaturen dog faldet en del i dag, og det vil fortsætte med at være markant køligere de næste dage, hvor der endda kan blive nattefrost igen. Kulden og regnen kan måske være med til at slå den tidlige pollen lidt ned igen.