LIGE NU:

Nu er det igen lovligt at bruge falke til jagt

Fremover kan jægere tage falken med, når der skal jages fasaner og andre mindre dyr. Rovfugle er nemlig atter godkendt som jagtdyr.

Falke, ørne og høge har været forbudt at bruge til jagt i 50 år, men ikke længere. For fra i dag er loven ændret, så det igen er muligt at bruge fuglene til jagt: 

- Det er noget af det største, der er sket i Ørnereservatets historie, for det er noget, vi har arbejdet for, så det er en helt genial dag, siger Peter Frank Wenzel, der er falkoner og daglig leder af Ørnereservatet i Bindslev. Han glæder sig til at komme ud på jagt med sin falk, Slanni, der er en 1-årig islandsk jagtfalk: 

- Det er sådan med falkejagt, at det er ikke sikkert, at man kommer hjem med et bytte, men det er selve oplevelsen med at gå ud i naturen med sin jagtkammerat (falken, red.) og opleve alt det, der er i den spændende natur, fortæller han. 

Det er dog ikke alle, der må bruge falke til jagt. Det kræver, at man er uddannet falkoner, og det er en uddannelse, der tager flere år. Derudover skal falken være en jagtfalk, der er trænet til at jage. 

Rovfuglene må bruges til jagt af mindre dyr som ænder, harer, kaniner og fasaner. De må ikke bruges til jagt af større dyr, for dyrene skal være små nok til, at de kan dræbes hurtigt og smertefrit af rovfuglen. 

quote Det er noget af det største, der er sket i Ørnereservatets historie, for det er noget, vi har arbejdet for, så det er en helt genial dag.

Peter Frank Wenzel

Men det er ikke alle, der er tilfredse med den nye lovændring. Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Pattedyrsforening og Dyrenes Beskyttelse er imod at bruge rovfugle til jagt. 

- Det at holde rovfugle er et indgreb mod fuglens natur. Derfor mener vi, at en udvikling mod at flere holder rovfugle for at gå på jagt er et helt forkert skridt at tage i et samfund som det danske, siger Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening, til TV Midtvest.

Falken får en hætte på hovedet, der afskærmer dens syn, når den skal med på jagt. Hætten bliver taget af, når der er et bytte, den kan jage. Peter Frank Wenzel mener ikke, at det er dyreplageri at have falken med på jagt. Han mener derimod, at det er godt for fuglen: 

- Når falken er vant til at få hætten på, så ved den også, at den kommer af igen, når den skal på træning eller jagt, så det er faktisk noget, den glæder sig til, siger han. 

Fakta: De nye regler for jagt med rovfugle