Silas begyndte at skade sig selv som otte-årig: Nu glæder han sig over nyt tilbud
Foto: Region Nordjylland
Byggeriet forventes at stå klar til indflytning i slutningen af 2025.
Silas Vetner begyndte at selvskade, da han var blot otte år gammel, og han endte med at kæmpe en 12 år lang kamp, før han endelig kunne se sig ud af det.
- Jeg stoppede for to år siden, så det er et overstået kapitel, fortæller han.
En af grundene til, at han måtte kæmpe i over et årti, skyldes ifølge ham selv, at der ikke fandtes et sted, der havde de rette kompetencer eller den rette forståelse til at hjælpe ham.
- Jeg blev tilbudt en plads i Region Midtjylland, som vi var nede at se på, men det gav ikke mening for mig at komme så langt væk hjemmefra, fortæller han.
Der findes nemlig ikke et botilbud til unge med svær selvskade i Region Nordjylland. Det bliver der dog snart lavet om på.
Nyt tilbud på vej
Fredag blev der nemlig taget det første spadestik for Region Nordjyllands første botilbud for børn og unge med svær selvskadende adfærd, som skal ligge i Aalborg ved siden af den nuværende psykiatri. Og Silas Vetner var med.
- Det er helt vildt. Det er mega fantastisk, og det gør mig glad, siger han og fortsætter:
- Jeg ved, hvor stort behovet er, så jeg er glad for, at andre nu får muligheden for at få den rigtige hjælp og ikke får et længere og mere besværligt forløb end nødvendigt.
Botilbuddet hedder Bifrost, og det er Silas Vetner selv, der har været med til at navngive det. Det er opkaldt efter regnbuen Bifrost for at symbolisere gode overgange, som er nødvendige for at lykkes med indsatsen målgruppen.
- Jeg ved faktisk ikke, hvordan jeg fandt på det, men stedet skal jo være med til at hjælpe de unge til at få øjne op for de smukke ting. Det er det, der er vigtigt, for at man kan få det bedre, forklarer han.
Desuden håber Silas Vetner på, at han kan komme til at få en rolle i det nye botilbud i fremtiden.
- Jeg begynder på psykologiuddannelsen efter sommerferien, så jeg har en drøm om at arbejde der, så jeg kan hjælpe andre unge, forklarer han.
Har du eller en pårørende selvskadende adfærd?
Det er vigtigt at handle på symptomer på selvskade. Fordi adfærden tit er et symptom på et underliggende problem, er det vigtigt, at den berørte åbner op og får talt om sine følelser – og måske endda får behandling. Uden behandling er der nemlig en risiko for, at den selvskadende adfærd kan eskalere og blive værre.
Hvis man selvskader, er første skridt at tale med nogen om det. Hvis man er barn eller ung, er det altid en god idé at henvende sig til en voksen, man stoler på. Det kan være forældre, en lærer eller læge. På samme måde er det vigtigt at italesætte det, hvis man opdager, at én man kender skader sig selv. På den måde kan man nemlig afdække de underliggende årsager og eventuelt gå i gang med et behandlingsforløb.
Du kan få hjælp til selvskade her.
Kommunerne mangler hjælp
Det er Specialsektoren i Region Nordjylland, der kommer til at drive det nye botilbud, men det er de nordjyske kommuner, der har ønsket etableringen af botilbuddet.
Kommunerne har over en årrække oplevet et stigende behov for et specialiseret tilbud til netop denne sårbare gruppe.
- Kommunerne har været nødt til at sende de unge ud af regionen og betale en anden region for at have dem, mens de unge bliver sendt langt væk hjemmefra, så derfor har der været et behov for sådan et tilbud, forklarer Vibeke Gamst (K), der er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Nordjylland og tilføjer:
- Vi er meget glade for, at kommunerne har valgt os som samarbejdspartner.
Til at tage det første spadestik var blandt andre Vibeke Gamst (K), Lasse Frimand Jensen (S), borgmester i Aalborg Kommune og Mogens Christen Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune, der er henholdsvis formand og næstformand i Kommunekontaktrådet (KKR) i Nordjylland.
Tilbuddet vil få 10 pladser til børn og unge i alderen 14-23 år med svær selvskadende adfærd. Byggeriet er på cirka 1.100 kvadratmeter, og bygges på regionens matrikel på Brandevej i Aalborg Øst.
Byggeriet forventes at stå klar til indflytning i slutningen af 2025.