Ny app skal hjælpe borgere med synke- og spisebesvær
Et helt ny app fra Region Nordjylland skal hjælpe borgere med synke- og spisebesvær - også kaldet dysfagi - til at træne muskulaturen i hals, mund og kæbe på egen hånd derhjemme.
Borgere med synke- og spisebesvær kan have stor gavn af at lave øvelser, der træner muskulaturen i hals, mund og kæbe. Det skal en ny app nu minde patienter om.
Hvad var det nu liiiige, at ergoterapeuten sagde?
Borgere med synke- og spisebesvær, også kaldet dysfagi, kan i mange tilfælde have stor gavn af at træne muskulaturen, så de hjælpes til at spise og drikke sikkert. Men det kan være svært at huske instrukserne fra ergoterapeuten, når man kommer hjem.
Derfor har forskningskoordinator Dorte Melgaard fra Regionshospital Nordjylland i samarbejde med Region Nordjyllands IT-afdeling lavet en app, der guider borgerne med dysfagi til at få trænet deres muskulatur.
- Vi oplevede, at borgerne med dysfagi havde behov for høj fleksibilitet i relation til hvor og hvornår, de træner. Samtidig er det vigtigt for dem, at de har adgang til korrekt vejledning fra sundhedsfagligt personale, og appen kombinerer disse behov på en lettilgængelig måde, siger Dorte Melgaard.
Tilpasses den enkelte
Appen indeholder 17 øvelser, alle illustreret med en video og skal fungere som et supplement til ergoterapeuterne.
- Formålet er at vise forskellige kendte øvelser, som kan have god effekt i forhold til at kunne spise og drikke sikkert. Træningsprogrammet sammensættes sammen med patientens ergoterapeut, så det passer til den enkeltes behov, og borgerne kan vælge de øvelser, der er målrettet det problem, de oplever, og de kan registrere hvor mange gentagelser, de vil lave af hver øvelse, siger Dorte Melgaard.
Ofte vil det være hensigtsmæssigt at lave øvelserne tre gange dagligt, men antal gentagelser tilpasses den enkelte, og det er muligt for brugerne at få påmindelser via appen, så de husker træningen.
- Dysfagi findes i mange grader, og det er forskelligt, hvad patienterne har af udfordringer. Så det har været vigtigt for os, at øvelserne kan tilpasses den enkelte. Når de afspiller en øvelse bliver kameraet på mobil eller tablet aktiveret, så brugeren kan kontrollerer, om de udfører øvelsen, som det fremgår af videoen, siger Dorte Melgaard.
Kan benyttes af andre patientgrupper
Appen er afprøvet af en gruppe patienter, som har givet meget positive tilbagemeldinger. Derfor er håbet, at appen kan være en hjælp i det daglige til alle dem, der lever med dysfagi.
Men der er også mulighed for videre udbredelse fortæller Annemarie Lomartire, der er leder for blandt andet IT-udvikling i Region Nordjylland:
- Vi håber også, at appen på sigt kan komme andre patientgrupper til gavn. Konceptet er brugbart i andre sammenhænge, og vores systemudviklere har mulighed for at tilpasse appen, så vi fremtiden også kan hjælpe flere patientgrupper. Det skal dog selvsagt ske gennem et tæt samarbejde med specialister indenfor de forskellige fagområder, siger hun.
Appen er gratis og kan hentes under navnet "Dysfagi træning".