Ny bog vil lukke lyset ind: - Vi er en nation af gamle, gnavne mænd
Den nordjyske forfatter og journalist vil hjælpe andre med at være i livet, selv når det er mørkt og trist.
Charlotte Rørth oplevede en mors værste mareridt, men hun insisterer på at se det gode i livet – og inspirerer andre til at gøre det samme med sin nye udgivelse.
Hør Charlotte Rørth fortælle mere om budskabet med sin nye bog i ”Indblik” nederst i artiklen eller på TV2 Nord Salto lørdag 30. december klokken 19.45.
Smerten var altødelæggende, da den nordjyske forfatter og journalist Charlotte Rørth mistede sin søn til selvmord en decemberdag for ni år siden.
22-årige Frederik valgte livet fra under et udlandsophold i USA. Tidsforskellen gjorde, at hans mor først fik den tragiske besked dagen efter.
Siden har hun kæmpet for at lukke lyset ind i sit og andres liv.
Vi lukker lidt øjnene for det, men der må være mere, vi kan gøre
Charlotte Rørth, forfatter
For selv om hun savner sin dreng hver evig eneste dag, insisterer Charlotte Rørth på at leve livet videre og lade lyset skinne side om side med det altødelæggende mørke, sorgen er.
- Jeg lever i himmel og helvede på samme tid. Det er et helvede at have mistet et barn, og jeg tror, det er et helvede for alle, der har mistet en, de elsker. Det kan se forskelligt ud, men det er smertefuldt, fortæller hun.
Skriv ned, hvad dagen har budt på
Allerede i dagene efter, Charlotte Rørth fik den værste besked, en mor kan få, skyllede der en taknemmelighed ind over hende.
- Min første følelse, da vi fik at vide, at Frederik var død, var, at jeg var taknemmelig over at have haft ham i 22 år. Det er fuldstændigt ulogisk og ikke noget, man kan lære sig selv. Jeg tror, den må komme et andet sted fra, spekulerer forfatteren.
Vi er sindssygt gode til at brokke os
Charlotte Rørth, forfatter
Forfatteren mener, at hvis hun kan genfinde glæden efter en svær tid, så kan du også. Og derfor har hun skrevet bogen ”Troens Almanak”.
”Troens Almanak” er nemlig en slags dagbog, hvor læseren hver dag kan tage sine egne noter og samtidig lade sig inspirere af forfatterens udvalgte kristne tekster og motiver.
Forundret over at være til
61-årige Charlotte Rørth er uddannet journalist og blev senere hen forfatter, da hun udgav flere bøger om sine møder med Jesus.
Bøger, der blev vanvittigt populære og oversat til flere sprog.
Og Charlotte Rørths mission med såvel dé udgivelser og nu hendes seneste, er at indgyde håb i andre. Give dem troen tilbage – i en verden, der ellers er fyldt med død, ødelæggelse og alt andet end næstekærlighed.
- Jeg tror, at vi alle har godt af at blive mindet om at være taknemmelige. Hvis man går lidt op i helikopteren, så tror jeg, at vi er det folkefærd i verden, som har det bedst. Vi lever jo trygt og godt og mærker selvfølgelig rigtig mange af forandringerne i verden, men vi har de bedste forudsætninger for at have det godt, mener hun.
Gode til at brokke os
Selv er Charlotte Rørth, der bor i Aalborg, taknemmelig for mange ting i sit eget liv.
- Først og fremmest er jeg taknemmelig for, at jeg har fået mine tre sønner og to børnebørn. Og så er der en grundlæggende taknemmelighed i mig over, at jeg overhovedet er til. Og den kommer mest til udtryk som en forundring – altså en barnlig forundring over, at vi overhovedet findes, fortæller hun.
Vores krop og psyke er simpelthen skabt til at kunne klare hungersnød og at miste sine børn
Charlotte Rørth, forfatter
Charlotte Rørth ønsker for os alle, at vi bliver bedre til at se lyset og fokusere på det, i stedet for at gribe til den ”nemme” løsning:
- Vi er sindssygt gode til at brokke os. Vi er lidt en nation af gamle, gnavne mænd, og det kender jeg også fra mig selv. Men jeg tror, uden at lyde alt for skinhellig, at det kan være godt at minde os selv og hinanden på alt det gode her i livet, siger hun.
Og her kan hendes nye bog ”Troens Almanak” hjælpe:
- Jeg foreslår, at man ser på, hvad der har været godt og mindre godt i løbet af dagen, og hvad man har for være taknemmelig for, siger hun.
Vi er skabt til at overleve
Selv om det er knap 10 år siden, den aalborgensiske forfatter måtte begrave sin søn, så er julemåneden stadig svær for hende.
- Jeg kan godt lide julen og har altid været en pyntedukke, der gerne vil dekorere. Men det mørke, der også kommer i julen, minder mig også om, hvordan tiden var lige efter Frederiks død. Og julen er jo en tid, hvor man lægger mærke til dem, der ikke er der, når vi er sammen med dem, vi holder af, siger hun.
Næst efter fødslen af hendes tre drenge, så har tabet af Frederik været dét, der har betydet mest i hendes liv.
Jeg lever i himmel og helvede på samme tid
Charlotte Rørth, forfatter
For det var en kolossal smerte, hun ikke troede, hun kunne overleve. Men det kunne hun godt, for hun fandt en styrke inden i sig selv – en styrke, vi alle har inden i os.
- Mennesket kan de mest utrolige ting. Vores krop og psyke er simpelthen skabt til at kunne klare hungersnød og at miste sine børn, siger Charlotte Rørth – og peger tilbage i historien.
- Det er kun 100 år siden, at mødre mistede halvdelen af deres børn, enten som hele spæde eller senere.
Mens 2023 rinder ud, så har Charlotte Rørth ét håb for et lysere 2024:
- Der foregår så meget ubarmhjertigt rundt om i verden lige nu med krige i Mellemøsten og Ukraine. Vi lukker lidt øjnene for det, men der må være mere, vi kan gøre. Så jeg håber, vi vil finde en større medmenneskelig solidaritet med alle de kræfter, vi trods alt har som danskere.
Hør Charlotte Rørth fortælle mere om budskabet med sin nye bog i ”Indblik” nederst i artiklen eller på TV2 Nord Salto lørdag 30. december klokken 19.50.