04:44

Ny spritkampagne fra ni nordjyske kommuner har fokus på mænd mellem 18 og 25 år.

Træk hovedet ud af røven, lyder budskabet i en ny kampagne mod spritkørsel.

1 af 2

Ny kampagne: Træk hovedet ud af røven

Hver anden trafikdræbte i Nordjylland skyldes spritkørsel. Det skal en ny sommerkampagne imod unge spritbilister gøre noget ved.

- Træk hovedet ud af røven. Så kontant lyder udmeldingen fra de ni nordjyske kommuner, der tager bladet fra munden i en ny kampagne imod spritkørsel.

Nye tal fra Nordjyllands Politi viser nemlig, at hver anden trafikdræbte i Nordjylland skyldes færdselsulykker, hvor spiritus er indblandet.

Kampagnen løber hen over sommeren og henvender sig til den typiske nordjyske spritbilist: Unge mænd mellem 18-25 år. Kampagnen hylder kammeratskabet mellem unge mænd, der sammen laver mange åndssvage drengestreger, men trækker en streg i sandet over for spritkørsel, fortæller projektleder Jane Olesen fra Frederikshavn Kommune:

– De fleste kan nikke genkendende til, at man var ung og dum engang. Som ung drengerøv har man måske lavet nogle skøre ting sammen med sine kammerater, der er okay, men spritkørsel er ikke en af dem. Alkoholpåvirket kørsel er en utrolig alvorlig og livfarlige forseelse for alle i trafikken, som kommunerne har en fælles interesse i at stoppe, udtaler Jane Olesen.

Spritkampagnen skydes i gang i forbindelsen med åbningen af Hjallerup Marked i dag, hvor et trillebørræs iført røv-masker sætter fokus på et alvorligt problem med en humoristisk vinkel. Spritkørsel er i følge de deltagende kommuner stort set det samme som at køre med hovedet oppe i røven.  

Derfor kampagnebudskabet: ”Træk hovedet ud af røven. Stopsprit”. Kampagnen kører på Facebook med konkurrencer og film om fire kammerater, der sammen laver dumme ting under påvirkning af alkohol. Deres drengestreger minder om det kendte amerikanske kultprogram JackAss fra MTV, som med humor som drivende kraft gør opmærksom på et alvorligt emne.

Sommermånederne er højsæson for spritkørsel, og det betyder, at Nordjyllands Politi vanen tro vil foretage spritrazziaer. Bag kampagnen står Morsø-, Thisted-, Brønderslev-, Frederikshavn-, Jammerbugt-, Mariagerfjord-, Rebild-, Vesthimmerlands- og Hjørring kommuner.

 

Dokumentation

Tal fra Nordjyllands Politi 2015:
  • 10 ud af 22 dræbte ved færdselsulykker var der indblandet sprit
  • 631 sigtet for spirituskørsel – fører af motorkøretøj
  • 187 færdselsuheld var der indblandet spiritus.